Tahiri: Oslobadjanje Haradinaja uslov za nastavak dijaloga

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri izjavila je da dijalog Beograda i Prištine ne može biti nastavljen dok se lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ne vrati na Kosovo iz Francuske gde od januara čeka odluku suda o ekstradiciji, na osnovu zahteva Srbije, prenosi danas prištinska štampa.

„Dijalog sa Beogradom može da se nastavi tek posle oslobadjanja Haradinaja i njegovog povratka na Kosovo, a pošto Skupština Kosova ukine Rezoluciju o prekidu pregovora“, rekla je Tahiri odbornicima i podsetila na to da je dijalog doprineo da Kosovo potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Ona je dodala da je Kosovo dokazalo da je partner koji gradi mir u regionu i da čak i zemlje EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost podržavaju evropski put Kosova, prenosi Ljajmi.

„Vlada Kosova smatra da je Briselski dijalog dao značajne rezultate i da su svi sporazumi postignuti u skladu sa Ustavom Kosova“, rekla je Tahiri.

Haradinaj, bivši premijer i lider Oslobodilačke vojske Kosova uhapšen je 4. januara na francuskom delu aerodroma u Bazelu po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zločina.

Poslanici u kosovskom parlamentu su početkom marta usvojili rezoluciju kojom traže bezuslovno oslobadjanje Ramuša Haradinaja i prekid dijaloga sa Beogradom do ispunjenja tog zahteva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.