U trendu

Tajne veze Haradinaja i Zaeva

Predsednik Vlade Severne Makedonije Zoran Zaev i bivši premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj blisko sarađuju, imaju dogovor o kontroli poslova u Severnoj Makedoniji i na Kosovu, ali i o stvaranju crnih fondova koji treba da posluže za plaćanje političara, piše „Blic“ pozivajući se na diplomatske izvore.

Zaev i Haradinaj se do sada nisu susretali samo u ulozi premijera, već su na pojedinim sastancima bila i njihova braća, Vice Zaev i Daut Haradinaj, kaže za list diplomatski izvor iz Prištine.

„Još dok je Haradinaj bio premijer, ugovoreno je stvaranje crnih fondova koji će služiti za plaćanje političara iz Brisela, ali i Grčke, kako bi se na sve moguće načine ublažilo stopiranje puta Severne Makedonije ka EU i NATO. Sve to značajno je i za Albance koji drže deo vlasti u Skoplju“, kaže sagovornik lista.

Kako navodi „Blic“, u jednom trenutku makedonske vlasti dobile su na poklon dva miliona evra koja su namenjena za pojedine grčka političare, a čiji je zadatak da po EU pričaju da nemaju ništa protiv ulaska Makedonije u EU.

„Dilovi koje su napravili Haradinaj i Zaev nisu vezani samo za biznis, već i za vojske u Severnoj Makedoniji i na Kosovu. Dogovoreno je i finansiranje makedonskih starešina albanske nacionalnosti da odlaze na Kosovo, a sa druge strane i da se školuju oficiri vojske Kosova na akademiji u Skoplju. Deo transfera novca ide preko pojedinih firmi“, kaže izvor beogradskog dnevnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.