U trendu

Tanin: Pretnje Haradinaja ozbiljno zabrinjavaju

Šef UNMIK-a Zahir Tanin ocenio je večeras da pretnja poslanika Dauta Haradinaja da na Kosovu neće biti Srba ako francuski sud odluči da njegovog brata i bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja izruči Srbiji, izaziva ozbiljnu zabrinutost.

„Izjava koju je ovog vikenda dao Daut Haradinaj, koristeći govor mržnje da bi pretio etničkim čišćenjem je neprihvatljiva, i razlog za ozbiljnu zabrinutost“, rekao je Tanin i pozvao sve odgovorne kosovske lidere da osude ovu izjavu, a pravosudne organe da sprovedu neophodnu istragu o tom incidentu i da preduzmu odgovarajuće mere u skladu sa zakonom Kosova.

Daut Hardinaj je gostujući na TV Dukadjini rekao da bi izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji bila „greška“ koju bi mogao da počini sud u u Kolmaru, u Francuskoj, i da bi to moglo dovesti do etničkog čišćenja Srba na Kosovu.

„Mogu nas uvesti u rat, ništa drugo. Ja za druge ne znam, ali znam za sebe: ako pogreše i ako to urade treba da budu spremni za ozbiljnije teme. Ako žele Kosovo etnički bez Srba, onda neka se šale“, rekao je Daut Haradinaj. 

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, šef UNMIK-a Zahir Tanin će se sutra sastati sa pomoćnikom direktora Kancelarije Ljubomirom Marićem u Kosovskoj Mitrovici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.