U trendu

Tekst dogovora Beograda i Prištine

Delegacije Beograda i Prištine postigle su u nastavku dijaloga uz posredovanje EU dogovor o rešenju krize na severu Kosova.

Tekst dogovora u tri tačke sa kojim su se saglasile obe strane i koji je na Tviteru objavio specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak glasi:

1. Jedinice specijalne policije koje su trenutno razmeštene na prelazima Jarinje i Brnjak biće uklonjene zajedno s barikadama počev od 2. oktobra u 8.00 najkasnije do 16.00. Kfor će se rasporediti na Jarinju i Brnjaku pre početka istovremenog uklanjanja (jedinica specijalne policije) i ostaće tamo otprilike dve nedelje radi zaštite bezbednog i sigurnog okruženja i garantovanja slobode kretanja.

2. Počev od 4. oktobra u 8.00 počinje primena režima nalepnica kao što je dogovoreno u okviru dijlaoga pod okriljem EU kao privremena mera dok ne bude godogovreno trajno rešenje

3. Biće formirana radna ghrupa sastavljena od predstavnika EU, Beograda i Prištine i uz predsedavanje EU radi pronalaženja trajnog rešenja za pitanje registarskih tablica zasnovanog na praksi i standardima EU. Pvi sastanak radne grupe biće održan 21.oktobra u Briselu a u roku od šest meseci od prvog sastanka radna grupa će predstaviti svoje predloge za trajno rešenju na sastanku dijaloga na visokom nivou.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.