U trendu

Tepić: Evropske socijaldemokrate da iniciraju održavanje izbora za EP u zemljama Zapadnog Balkana

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je danas u Beču da evropske socijaldemokratske partije treba da iniciraju održavanje izbora za Evropski parlament (EP) i u Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

„Tako bi sve zemlje kandidati imale evroposlanike, sa pravom da govore u parlamentu, bez prava da donose odluke, jer ove zemlje nisu članice EU. Ako nema vremena da se to pripremi za sledeće izbore, onda treba bar da se odredi kvota za parlamentarne delegate iz ovih zemalja“, rekla je Tepić na samitu Partije evropskih socijalista i socijaldemokratskih stranaka sa Zapadnog Balkana.

Kako je saopštila SSP, Tepić je na Global progresiv forumu kazala da bi održavanjem izbora za EP u zemljama Zapadnog Balkana Evropska unija „jasno pokazala spremnost“ da te zemlje „u dogledno vreme“ postanu njene članice.

Ona je takođe predložila da uz pomoć EU bude osnovan antikorupcijski regionalni centar sa sedištem u Beogradu, koji bi se borio protiv organizovanog kriminala, što su, prema navodima SSP, podržali svi prisutni evroparlamentarci.

„Kroz takav centar bi domaća zakonodavstva imala pomoć u toj borbi, naročito u tužilačkom delu, ali i u istražnom delu, uz Europol, Interpol i druge istražne organe EU“, rekla je Tepić.

Na skupu poslaničke grupe Socijalisti i demokrate (S&D) u EP i njenih partnera sa Zapadnog Balkana, Tepić je iznela podatke o padu podrške članstvu u EU među građanima Srbije i zatražila veću otvorenost i angažman Evropske unije u procesu pridruživanja.

Ona je takođe izrazila nezadovoljstvo dosadašnjim posredovanjem EU u dijalogu srpske vlasti i opozicije, navodeći da Unija „nije isporučila ništa“, da su izbori bili „apsolutno nefer i nepošteni“, i da je to „potvrđeno i od misije OEBS“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.