U trendu

Tepić: Iza izvoza mina koje su završile u Ukrajini stoji član Glavnog odbora SNS

 Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić je danas izjavila da iza izvoza minobacačkih mina iz „Krušika“ koje su, kako je navela, završile u Ukrajini, stoji „član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milorad Pušica“. 

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da iza svih poslova trgovine oružjem iz Srbije stoje „visoki funkcioneri SNS i bliski saradnici Aleksandra Vučića poput Milorada Pušice i Slobodana Tešića“.

„Vučić već danima govori da iza izvoza mina koje su završile u Ukrajini stoji majka uzbunjivača iz ‘Krušika’, Aleksandra Obradovića ili kako je on pogrdno zove ‘gospodja mama’, a ovaj papir jasno pokazuje da iza te trgovine stoji član Glavnog odbora SNS Milorad Pušica i da su poljska firma ‘Natan’, odnosno ‘Tehnoremont’ koji ga ovde predstavlja, samo ‘protočni bojler’ „, navela je Tepić.

Ona je kao netačne odbacila Vučićeve optužbe da deo opozicije u Srbiji „razara zemlju i namensku industriju“, i pozvala ga da objasni „kako je član Glavnog odbora SNS bio direktan posrednik u trgovini 30.000 mina koje su iz ‘Krušika’ završile u Ukrajini“.

„Niko nema ništa protiv da se namenska razvija i posluje u skladu sa zakonom, ali ovde imamo školske primere trgovine uticajem, zloupotrebe službenog položaja i više od pet krivičnih dela korupcije“, rekla je ona.

„Nismo mi ti koji razaraju namensku industriju već je čuvamo od Vučića i njegove klike i od manevra da se uništavanjem namenske, posebno preduzeća Jugoimport SDPR, posredstvom privatnih brokera bliskih SNS-u, ta industrija privatizuje“, kazala je potpredsednica SSP.

Ona je novinarima pokazala predlog Uredbe Vlade Srbije o formiranju grupacije odbrambena industrija Srbije, koja po njenim rečima, treba da omogući da celokupna trgovina oružjem bude u rukama „ljudi iz vrha SNS“.

„To je način da se sve fabrike namenske industrije integrišu u jednu pod imenom ‘Grupacija odbrambene industrije’ kojom bi upravljala Vlada Srbije preko Saveta koji bi imao predsednika i članove“, kazala je Marinika Tepić.

Rekla je da postoje veliki otpori, „posebno u Vojsci Srbije“, da takav dokument bude usvojen.

Tepić je navela i da je predlogom te uredbe predvidjena konverzija duga ili stranih ulaganja u vlasništvo što, kako je ocenila, „jasno govori da je u pitanju najkonkretniji put do privatizacije namenske industrije“.

„Kada hronološki poslažemo sve što su istraživački mediji uradili, kako je uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović napravio prvi iskorak sa objavljivanjem saznanja o zloupotrebama kojima se baca na kolena naša namenska industrija i pretvara u zavisnika privatnih brokera bliskih SNS-u, postavlja se pitanje zašto se o tome ne govori, nego se krivica prebacuje na opoziciju ili na majku tog uzbunjivača“, rekla je Marinika Tepić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.