U trendu

Tepić: Ko je izvozio oružje napravljeno u Krušiku u Avganistan

Oružje proizvedeno u vojnoj fabrici „Krušik“ iz Valjeva prevoženo je sa aerodroma „Nikola Tesla“ i za Avganistan, izjavila je danas šefica poslaničkog kluba Samostalni poslanici Marinika Tepić i pokazala  fotografije koje datiraju iz 2017. i 2018. godine.

„Sa našeg aerodroma ‘Nikola Tesla’ letelo je oružje i za Avganistan. Ovde se radi o municiji kalibra 122 milimetra, jednoj od najrazornijih i najopasnijih. To su rakete (za višecevni bacač) ‘Grad’ i jako bih volela da znam ko je ovo oružje iz ‘Krušika’ izvozio u Avganistan, jer samo ‘Krušik’ proizvodi ovo oružje“, rekla je Tepić.

Ona je kazala da se na sanducima čije je fotografije prikazala vidi obeležje municije.

„To su fotografije sa našeg aerodroma i moje ključno pitanje je ko je izvozio ovo oružje za Avganistan“, upitala je Tepić i navela da su fotografije nastale 11. decembra 2017. godine, 2. jula 2018. godine i 28. jula 2018. godine.

Ona je pitala i zašto trgovac oružjem i čovek koji je na crnoj listi SAD Slobodan Tešić ponovo dobija diplomatski pasoš i pitala po kom osnovu ga je dobio i po čemu je toliko značajan da ponovo dobije diplomatski pasoš.

Tepić je rekla i da je Tešić bio donator dva traktora porodicama na Kosovu i Metohiji koja su u ime Aleksadra Vučića išli da podele Vučićev bliski saradnik Nikola Selaković i Dušan Kozarev iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Tešić je tada predstavljen kao privrednik iz Beograda, a prećutano je da je i trgovac oružjem. Bukvalno u isto vreme fabrika ‘Krušik’ sklapa posao o izvozu naoružanja sa Jermenijom, koji se zatim raskida da bi se ustupio firmi ‘Vektura’ Slobodana Tešića. Imamo školski primer trgovine uticajem i sponzorstva“, rekla je Tepić.

Ona je kazala da postoje ozbiljne indicije i informacije da je najveći deo tog oružja koje je Tešić izvezao za Jermeniju, zapravo završio u Libiji koja se nalazi pod embargom UN.

„To su oni avioni koji su danima tokom leta, uglavnom jula 2018. godine na šta su i gradjani Niša ukazivali intezivno, uzletali noću sa niškog aerodroma, da bi im se potom odjednom gubio trag na mapi koja omogućava praćenje leta aviona“, rekla je Tepić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar