U trendu

Tepić pita Vučića: Zbog čijih interesa su ubijeni službenici Ambasade Srbije u Libiji

 Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2013. godine, kada je bio ministar odbrane, posredovao u „državnom ugovaranju trgovine oružjem sa Libijom“ i upitala ga „zbog čijih interesa“ su stradali službenici Ambasade Srbije u toj zemlji Sladjana Stanković i Jovica Stepić, i ambasador Olivera Potežica koji su ubijeni 2015, odnosno 2017. godine. 

Navodeći da je prilikom ugovaranja izvoza oružja u Libiju, Vučić imao za sagovornika „jednog od vodja Al Kaide, Halida al Šarifa“, ona je kazala i da je tom prilikom u delegaciji Ministarstva odbrane bio i „jedan od najvćeih trgovaca oružjem, Slobodan Tešić“ koji je po njenim rečima, u to vreme bio na „crnoj listi UN“. 

„Nakon direktne pogodbe dveju država, Tešićeva fantomska firma sa Kipra posredovala je u toj trgovini, a godinu i nešto dana kasnije stradali su Sladjana Stanković i Jovica Stepić a 2017. godine i Oliver Potežica. Ta ubistva su zataškana a sa novim saznanjima, pitam Vučića zbog čijih interesa su oni stradali i zašto naše tužilaštvo nikad nije reagovalo tim povodom“, rekla je Tepić novinarima u Skupštini Srbije. 

Ona je izrazila očekivanje da se Vučić „ovoga puta neće zavlačiti u mišju rupu“ i da „neće poturati stranačke koleginice da odgovaraju umesto njega“ kao u slučaju pitanja koje mu je postavila prošle nedelje u vezi „saradnje sa Mohamedom Dahlanom, čovekom sa Interpolove poternice“ i njegovim saradnikom Adhamom Abo Madalalom, koji su po njenim rečima, „posredovali u najštetnijim ugovorima za Srbiju u vezi UAE, ne samo kada je reč o Er Srbiji, Beogradu na vodi, već i u vezi organizovane trgovine oružjem“.

„Kao čovek koji je sklon tome da odgovara na svaki tvit, da odgovara u ime ministara, policije, sudija, tužilaštva, Vučić je ovog puta bio očigledno zatečen, zavukao se u mišju rupu i poturio Mariju Obradović da mi odgovori na ova pitanja. Ona je sve što sam iznela nazvala naučnom fantastikom, a ja pitam da li je fotografija Vučića sa Milom Djukanovićem i Dahlanom naučna fantastika, da li je ugovor Dahlana sa našim državnim organima o zakupu vile na Dedinju naučna fantastika“, navela je Tepić pokazujući taj ugovor.

Navodeći da je po raspoloživim informacijama, Dahlan bio savetnik prvog čoveka UAE Mohameda bin Zajeda „u isto vreme kada je to bio i Toni Bler“ i da oni „istovremeno postaju savetnici i najbliži saradnici Aleksandra Vučića“, potpredsednica SSP je ocenila da se „nameće zaključak da konsultantske usluge Tonija Blera Vladi Srbije plaćaju Ujedinjeni Arapski Emirati“.

Upitana zašto poternice za Dahlanom nema na sajtu Interpola, ona je kazala da su postoji šest vrsta poternica a da su javnosti dostupne samo crvene.

„Tu ga niste mogli naći ali on se nalazi na poternici Interpola“, dodala je Marinika Tepić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.