U trendu

Tim Džuda: Dijalog Beograda i Prištine u komi

Britanski analitičar i novinar Tim Džuda izjavio je da je dijalog Beograda i Prištine „u komi“, s obzirom da je iz potpisanog sporazuma 2015. godine od četiri dogovorene stvari samo jedna implentirana.

On je za Blic rekao da je dijalog „zapao u ogroman problem“ i podsetio da je iz sporazuma od pre dve godine jedino implementiran kosovski pozivni broj.

Prema njegovoj oceni, u medjuvremenu se promenio politički kontekst u Beogradu i Prištini, i kako je rekao, predsednik Srbije Aleksandar „Vučić je jači nego ikada, a (predsednik Kosova Hašim) Tači nikada nije bio slabiji“.

Džuda navodi da Tačijeva slabost znači da će biti teško implementirati dogovoreno u Briselu bez jake podrške parlamenta.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini razgovaraće sutra u Briselu sa predsednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Kako je saopšteno u Briselu, reč je o „razmeni mišljenja o nastavku dijaloga za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova pošto je u julu dogovoreno da počne priprema nove faze dijaloga“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.