U trendu

Toma Fila: S većinom od 60 odbornika, prevremeni izbori nisu potrebni

Kandidat za gradonačelnika Beograda Socijalističke partije Srbije advokat Toma Fila izjavio je danas da bi trebalo raspisati prevremene izbore samo u slučaju da nova vlast predvodjena koalicijom SNS-SPS u gradskoj skupštini nema više od 56 odbornika.

Fila je agenciji Beta kazao da ne vidi razlog za raspisivanje novih gradskih izbora ukoliko bi novu vlast podržalo 60 odbornika.

„Premijerka Ana Brnabić je kazala da SNS u Beogradu može da formira vlast uz podršku 60 odbornika. Medju njima, sigurno je računala naših osam odbornika iz SPS-a i još četvoro iz nekih drugih opozicionih stranaka. Većina od 60 odbornika je sasvim dovoljna i u tom slučaju prevremeni izbori nisu potrebni. Medjutim, ukoliko je u pitanju većina od 56 odbornika, onda to nije dovoljno i trebalo bi raspisati prevremene gradske izbore“, ocenio je Fila.

Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije (GIK) u gradskom parlamentu, u kojem je 110 odborničkih mesta, biće 48 odbornika sa liste SNS-a, osam iz SPS, četvoro iz Srpske stranke Zavetnici, 26 iz koalicije Ujedinjeni za pobedu Beograda, sedam iz DSS-POKS, 13 iz koalicije Moramo i četiri iz Dveri-POKS.

Na pitanje Bete kako komentariše predloge pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke da se organizuju i prevremeni parlamentarni izbori, Fila je rekao da se još uvek ne zna da li će SPS biti deo nove vlade Srbije.

„Svako od njih priča šta mu padne na pamet, jer se porez na glupost ne plaća. SNS za sada govori o formiranju republičke vlade samo uz pomoć manjinskih stranaka, a još nijednom nisu spomenuli SPS. Naša stranka je ovlastila Ivicu Dačića da u ime stranke razgovara o eventualnom formiranju koalicione vlade sa SNS-om“, rekao je Fila agenciji Beta.

Prema preliminarnim podacima Republičke izborne komisije (RIK) u Skupštini Srbije biće 120 poslanika sa liste SNS-a, 32 iz SPS, pet iz Saveza vojvodjanskih Madjara, Ujedinjeni za pobedu Srbije imaće 38 mandata, koalicija DSS-POKS 15, Zavetnici 10, Muftijin amanet tri mandata, Moramo 13, Dveri-POKS 10 i SDA Sandžaka dva mandata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar