U trendu

Trajković: Kurti spreman samo na suštinski reciprocitet

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković izjavila je danas povodom odluke Prištine da oduzima automobilske tablice sa KS oznakom, da kosovski premijer Aljbin Kurti nije spreman „ni na šta drugo“, sem na nešto što podrazumeva „suštinski reciprocitet“, odnosno, da će Kosovo prihvatiti ono što prihvata Srbija po pitanju tablica sa oznakom RKS.

Ona je za list Danas ocenila da je dogovor koji je u Briselu 2016. godine potpisao tadašnji direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić poslužio kao „pokriće“ Kurtiju da interveniše nakon njegovog isteka, i pošto nije postignut novi sporazum, Priština je primenila reciprocitet.

Trajković je kazala da nije u pitanju reciprocitet kao onaj izmedju Grčke i Severne Makedonije, jer je Grčka prihvatala subjektivitet Makedonije kao države, ali ne i ime, dok Beograd nije spreman da prizna subjektivitet Kosova, pa samim tim ni RKS tablice.

Sporazum o priznavanju KS i srpskih tablica na Kosovu potpisan je na pregovorima u Briselu 2016. godine, sa rokom važenja od pet godina, a pre 15. septembra ove godine, kada je istekao, nije postignut novi dogovor.

Odlukom vlasti u Prištini, vlasnici automobila u obavezi su da srpske registracije od ponedeljka ujutru pri ulasku na Kosovo zamene privremenim, koje izdaje kosovski MUP, dok registarske talice sa oznakom KS moraju biti zamenjene novim, sa oznakama RKS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.