U trendu

Trajković: Vučić nije zainteresovan za referendum na Kosovu

Srpska političarka sa Kosova Rada Trajković ocenila je da je konstantno podrivanje Briselskog sporazuma od strane kosovskog premijera Aljbina Kurtija, inspirisalo srpskog predsednika Aleksandra Vučića da i on počne da razmišlja o podrivanju prethodnih sporazuma o normalizaciji odnosa.

Ona je, na pitanje Regionalne informativne agencije JUGpress da prokomentariše to što na Kosovu i Metohiji neće bitiorganizovan referendum, rekla da je „Kurtijevo odbijanje organizacije referenduma na teritoriji Kosova jednostavno negacija realnosti“.

„Činjenica je da Kosovo nema pun medjunarodni suverenitet – kao što je činjenica i da Beograd nema funkcionalnu kontrolu nad prostorom Kosova – i rešavanje tog kompleksnog odnosa je tema i cilj pregovora Beograda i Prištine“, smatra Trajković.

„Subjektivitet Kosova se ne može ostvariti ili potvrditi mimo procesa pregovara, ma koliko jako Kurti to želeo“, dodala je Trajković.

Ona kaže i da je „činjenica da kosovski Srbi mahom rade u institucijama države Srbije na Kosovu“ i podseća da „ukoliko učine neki prestup, odgovaraju i pred organima pravosudja Srbije“.

„Stoga je najnormalnije zahtevati da ovi ljudi učestvuju u referendumu o reformama pravosudja koji direktno dotiče njihov život i egzistenciju. To je njihovo demokratsko pravo ali i obaveza“, rekla je Trajković.

Dodala je da se sa druge strane stiče utisak „da Vučić i nije toliko zainteresovan da vrši pritisak za organizaciju referenduma“.

„Utisak koji imam je da Vučićev sledeći potez može biti izvlačenje Srba iz kosovskih instutucija i odluka o bojkotu sledećih kosovskih izbora. Ta pretnja destabilizacijom Kosova postaje sve konkretnija naročito iz Vučićevog straha da neki drugi Srbi, a ne Srpska lista, mogu preuzeti pozicije rezervisane za Srbe unutar kosovskog sistema. Jer ne zaboravimo da su doskora i Srbi u kosovskom sistemu bili kontrolisani od strane Vučićevog neformalnog ‘kontrolora’ za Kosovo, Milana Radoičića“, navela je Trajković.

Ona je ocenila da je nakon odluke o američkim sankcijama protiv njega, ovaj „centar moći“ izgubio je kredibilitet.

Na pitanje da li to što neće biti organizovan referendum na KIM znači da se Beograd odriče i Kosova i tamošnjih Srba, Trajković kaže da „Beograd već duže vreme radi samo za sebe i na održavanju trenutnog režima na vlasti po svaku cenu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.