U trendu

Tramp i kineski predsednik Si obišli Zabranjeni grad

Predsednik SAD Donald Tramp i njegov domaćin, kineski predsednik Si Djinping, obišlči su danas sa suprugama Zabranjeni grad u centru Pekinga, na početku njegove posete Kini.

Kineski predsednik je priredio veličanstven doček svom američkom kolegi koji je danas stigao u Peking iz Južne Koreje. Pre obilaska, Zabranjenog grada dvojica predsednika su popili čaj.  

Zabranjeni grad iz 15. veka bio je carska rezidencija tokom više dinastija. Kompleks Zabranjenog grada obično je pun turista, ali je za današnju Trampovu posetu bio prazan. Tramp, Si i njihove supruge prošetali su se kroz veliko i pusto dvorište.

Tramp će se tokom dvodnevne posete više puta  sastati s predsednikom Si Djinpingom. U centru Trampovih razgovora u Kini biće trgovina i severnokorejski nuklearni program. Zvaničnici Bele kuće naveli su da je poseta Kini centralni deo predsednikove duge turneje po regionu.

Pre dolaska u Peking, Tramp je u govoru pred Nacionalnom skupštinom Južne Koreje pozvao Kinu  da prestane da podržava Severnu Koreju, čiji je najveći trgovinski partner, i rekao da „sve odgovorne zemlje“ moraju da se ujedine da bi je izolovale zbog njenog agresivnog razvoja nuklearnog oružja.

Uravnoteženje trgovinske razmene sa Kinom bila je jedna od glavnih Trampovih tema tokom predizborne kampanje. On je, medjutim, naznačio da bi mogao da ublaži te zahteve ako bi Kina pomogla oko Severne Koreje.

Kina je treća zemlja koju je Tramp posetio u okviru svoje azijske turneje. Počeo je putovanje u Japanu i zatim otišao u Južnu Koreju, a iz Pekinga putuje u Vijetnam i na Filipine.  

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.