U trendu

Tramp ubeđivao Makrona da Francuska napusti EU, nudio bolje uslove?

Predsednik SAD Donald Tramp je, na privatnom sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Beloj kući krajem aprila, nudio Francuskoj bilateralni trgovinski sporazum pod boljim uslovima nego što ih ima EU, ukoliko Pariz istupi iz Unije, navode dva evropska zvaničnika.

Bela kuća te navode nije demantovala, ali je odbila da komentariše s tim u vNudo ezi, prenosi „Vašington post“.

Prilikom susreta u aprilu, Tramp je, kako navode neimenovani zvaničnici, s Makronom razgovarao o trgovini, a u jednom trenutku ga je upitao zašto Francuska ne napusti EU.

Ukoliko bi se Francuska odlučila na taj korak, rekao je navodno tada Tramp francuskom kolegi, on bi joj ponudio sporazum o bilateralnioj trgovini pod boljim uslovima nego što su uslovi koje EU, kao celina, uživa kad je reč o trgovini sa SAD.

Makron je juče rekao da ne želi da direktno komentariše navode da je Tramp predložio Francuskoj da napusti EU, ali je istakao da njegova posvećenost Evropi jasno stavlja do znanja kakav bi njegov odgovor bio, prenosi danas portal Politiko.

„Reči izgovorene iza zatvorenih vrata trebalo bi i da ostanu iza zatvorenih vrata. Ne mislim da je, u bilo kom slučaju, dobro ponoviti ih“, istakao je francuski predsednik na kraju samita Evropskog saveta u Briselu, u odgovoru na pitanje novinara u vezi s pomenutim navodima.

Uz to, Makron je izrazio uverenje da su „obećanja koja je Evropi dao pre nešto više od godinu dana dovoljna da se pretpostavi kakav odgovor bi dao na to pitanje“.

Politiko napominje da je Tramp „na ratnoj nozi“ na više frontova sa svojim evropskim saveznicima, pogotovu kad je reč o trgovini.

Ranije ove nedelje, američki predsednik je oštro kritikovao EU na skupu u Severnoj Dakoti.

„Mi volimo zemlje Evropske unije. Međutim, Evropska unija je, naravno, uspostavljena da bi koristila Sjedinjene Američke Države. Ali, znate šta – mi to ne možemo dozvoliti“, zaključio je Tramp na tom skupu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar