U trendu

Transparentnost: Novi izgovor za skrivanje informacija o Železari

Organizacija Transparentnost Srbija ukazala je juče da je skrivanje ugovora o upravljanju smederevskom Železarom na osnovu rešenja Komisije o zaštiti konkurencije „opasan presedan“ koji podriva jedinstvo pravnog poretka.

Programski direktor Transparentnosti Srbije koja je deo međunarodne mreže Transparency International, Nemanja Nenadić rekao je na konferenciji za novinare da kada god se traže podaci o poslovanju države, dolazi do problema i zastoja, a tako je bilo i sa ugovorom o Železari.

„Retko se dešava da se ugovor, nakon potpisivanja objavi. Mi smo, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, od Mistarstva privrede tražili da objavi ugovor, cela stvar se razvlačila nekoliko meseci, da bismo dobili iznenađujuć odgovor“, istakao je Nenadić.

Kako je naveo, do sada su se državni organi pozivali na poverljvost odnosno na to da druga ugovorna strana traži da određeni podaci ne budu dostavljeni javnosti, a sada se, kako je kazao, pojavio novi vid uskraćivanja informcija na osnovu Rešenja Komisije za zaštitu konkurencije.

„Član 45. Zakona o zaštiti konkurencije predviđa da kada se dve ugovorne strane obrate Komisiji i zatraže tajnost, Komisija može tako da odluči, ali smisao te odredbe odnosi se na privatne firme. Međutim ovde je reč o ugovoru zaključenom između državnog organa (Ministarstvo privrede), državnog preduzeća (Železara) i jedne privatne firme, pa potpunoj tajnosti ne može biti mesta“, istakao je Nenadć.

On je ukazao da je odredba člana 45. u koliziji sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, koji je sistemski za tu oblast i da ukoliko ovaj presedan bude prihvaćen, preti opasnost da će mehanizam skrivanja podataka biti korišćen i u budućim situacijama.

Kako je dodao, Transparentnost će to rešenje osporavati po žalbi, a ako treba i pred Ustavnim sudom.

Izvršna direktorka organizacije Bojana Medenica rekla je govoreći o Zakonu o zaštiti uzbunjivača koji je nedavno stupio na snagu, da Transparentnost zaključno sa majem ima 174 slučajeva u kojima se građani izneli prmedbe na rad pre svega pravosuđa, u oblasti javnih nabavki, inspekcija i rad lokalne samouprave.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.