U trendu

Transparentnost: Tužilaštvo potvrdilo da nema dokaza da je tužiteljka Savović tražila …

Više javno tužilaštvo u Beogradu je, u odgovoru na zahtev za pristup informacijama koji je uputila Transparentnost Srbija, potvrdilo da ne postoji dokaz da je tužiteljka Bojana Savović tražila premeštaj iz Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije.

Istovremeno, VJT nije dostavilo tražene kopije izmena i dopuna godišnjeg rasporeda zamenika javnih tužilaca u 2022. i 2023, iz čega bi se moglo videti koje su promene vršene, kada i iz kojih razloga, saopštila je Transparentnost.

Istakli su da su ove informacije bitne, zato što je Više javno tužilaštvo, nakon istupanja Bojane Savović i Jasmine Paunović tvrdilo da nije bilo „skidanja sa predmeta“ istrage jedne od zloupotreba u EPS-u, već da je reč o „izmeni rasporeda“.

Takođe, VJT je u saopštenju navelo da je premeštaj Bojane Savović iz posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije izvršen na njen zahtev.

Transparentnost Srbija ocenila je da ovakvo postupanje tužilaštva podstiče nepoverenje i zabrinutost u javnosti u vezi sa ispitivanjem zloupotreba i korupcije, što je naročito štetno u situaciji kada građani nisu dobili celovite informacije o odgovornosti zbog nezakonitog poslovanja i štete koja je naneta EPS-u.

Podsetila je da je nadležno Ministarstvo u maju 2021. godine podnelo četiri krivične prijave, a jednu od njih protiv direktora EPS Milorada Grčića, beogradsko VJT je odbacilo, ali za tu odluku nije dostavilo obrazloženje.

Transparentnost Srbija pozvala je javno tužilaštvo da ispita sve zloupotrebe u radu EPS i da poveća transparentnost rada i donošenja odluka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.