U trendu

Tribina: Godinu od početka rata u Ukrajini, Srbija na raskršću, mora da se opredeli za Evropu

Godinu dana od početka ruske agresije na Ukrajinu, Srbija se nalazi u istorijskom trenutku u kom mora da se opredeli gde će tražiti svoju budućnost a bez Evrope, te budućnosti nema, ocenjeno je večeras u Beogradu na tribini u organizaciji Pokreta slobodnih građana (PSG).

Lider PSG Pavle Grbović ocenio je da je Srbija danas „nažalost na istoj tački na kojoj je bila pre godinu dana ali i pre 10,20 i 30 godina“.

„Dosta smo lutali u tih 30 godina a sada smo na raskršću. Jedna opcija je da napravimo pun krug i vratimo se na početnu tačku a druga da napravimo jednu vrstu iskoraka kao društvo i država. Tu šansu ne smemo da propustimo“, rekao je Grbović na skupu u Medija centru.

Ocenio je da se poslednjih godinu dana na medjunarodnom planu „intenzivno gradi novi politički poredak“ a da je linija podele „nikad oštrija“.

„Mi moramo da se opredelimo da li ćemo pripadati evropskom kontekstu ili ćemo se vratiti u samoizolaciju i patnju i gde ćemo tražiti nove izgovore zašto je ceo svet ‘protiv nas’. Za takav iskorak neophodna je politička hrabrost, neophodno je podneti odredjenu vrstu političke žrtve a takve elemente ne prepoznajem u aktuelnom režimu“, kazao je lider PSG.

Po rečima novinara Boška Jakšića, Srbija se danas nalazi u „istorijskom trenutku opredeljenja gde će tražiti svoju budućnost“.

„Da li je traži dobrovoljno ili pod pritiskom, manje je važno od toga u kom će pravcu ići, da li će ponoviti grešku Slobodana Miloševića koju nije prepoznao da je pao Berlinski zid“, kazao je Jakšić.

Ocenio je da u uslovima „novog Hladnog rata“ u Evropi, Srbija treba da iskoristi to što je EU „ublažila kriterijume za članstvo kojih se nekada čvrsto držala“.

„To je učinjeno sa Rumunijom i Bugarskom a najavom bržeg pristupanja Ukrajine i Moldavije, najavljen je procec koji je i naša šansa jer u stanju u kakvom je, Srbija ne zaslužuje da udje u EU po starim kriterijumima“, rekao je Jakšić.

Dodao je da je rat u Ukrajini „prilika Srbija za kolateralnu dobit“.

„Da nije tog rata ne bi Zapad toliko inetenzivno tražio da Srbija više ne bude ostrvo kakvo je sada, što se tiče spoljnopolitičkih opredeljenja. Srbija danas ima priliku da se vrati sebi, odavno proklamovanoj politici i strateškom opredeljenju ka Zapadu“, naveo je Jakšić.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić ocenila je da u evropskim krugovima trenutno dominira slika o Srbiji kao „maloj Rusiji“.

„Pitanje je jasno, da li će se Srbija svrstati na stranu Evrope čiji smo deo i bez koje nemamo budućnost“, navela je Tepić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar