TS: Autentično tumačenje Zakona o korupciji smanjilo bi krug javnih funkcionera na koje se odnosi

Transparentnost Srbija (TS) saopštila je danas da bi usvajanjem autentičnog tumačenja odredbi Zakona o sprečavanju korupcije pojam „javni funkcioner“ prestao da obuhvata pojedince za koje „trenutno nepostoje nikakve dileme da jesu javni funkcioneri“, kao što su lica koja na funkciju biraju Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, ili oni koje imenuje predsednik Republike.

TS je od Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo zatražila da javno objave dokumente koje je predlagač dostavio u prilogu predloga tog tumačenja.

Predlog za tumačenje člana 2. stav 1. tačke 3. Zakona o sprečavanju korupcije, za koji TS smatra da će suziti krug javnih funkcionera na koje odnosi, je podneo narodni poslanik Aleksandar Martinović

Predlog je 28. januara razmatran i usvojen na sednici Odbora, a za predstavnika tog odbora pred skupštinom, koja treba da usvoji autentično tumačenje, odredjena je poslanica Jelena Žarić Kovačević.

U obrazloženju predloga se navodi da je razlog za podnošenje “da bi se izbegle nedoumice do kojih bi moglo doći u primeni navedene odredbe prilikom odredjivanja na koga se odnosi pojam ‘javni funkcioner'“.

„Na zvaničnoj internet stranici Narodne skupštine TS nije uspela da pronadje više informacija i preciznije navodjenje konkretnih razloga, bilo samostalno bilo kao priloge navedenog Predloga. Štaviše, razlozi za podnošenje Predloga ne mogu se otkriti ni gledanjem video snimka sednice Odbora“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.