U trendu

TS: Državna davanju za sportske klubove zloupotrebe resursa

Izjava ministra finansija Srbije Siniše Malog o tome da su dva najveća fudbalska i košarkaška kluba, Partizan i Crvena zvezda, od 2014. do danas „dobili od države“ oko 4,7 milijardi dinara predstavlja priznanje da je kod dodele tih sredstava bilo zloupotrebe službenog položaja ili trgovine uticajem, ocenila je danas Transparentnost Srbija.

Prema toj izjavi, koja nije propraćena objavom dokumenata, državna pomoć je dodeljivana „direktno iz budžeta, preko ministarstava“ ili indirektno, „preko javnih preduzeća“, podsetila je TS.

Pored toga, pomoć je davana „kroz kredite, davanje različitih garancija i reprogram poreskih obaveza“, a ključni deo izjave ministra jeste to da „država za oba kluba izdvaja i podržava ih podjednako i da se trudi da bude uravnotežena na najbolji mogući način“.

„Državni organi mogu, u skladu sa zakonom, da pomažu razvoj sporta i rad sportskih društava. Distribucija ovih sredstava bi trebalo da se odvija isključivo preko za to nadležnog, Ministarstva omladine i sporta. S druge strane, odluke javnih preduzeća i preduzeća u državnom vlasništvu o tome hoće li sponzorisati sportske klubove trebalo bi da bude zasnovana isključivo na ekonomskim kriterijumima, a nipošto na političkim odlukama njihovih direktora ili sugestijama državnih rukovodilaca“, istakla je TS.

Ta organizacija je ukazala da bi odluke o davanju kredita, državnih garancija i reprograma poreskih dugova morale da donose na jednak način prema svim privrednim subjektima i da „izjava ministra finansija pokazuje ili u najmanju ruku daje snažne razloge za sumnju da su pri dodeli državne pomoći sportskim klubovima bili primenjeni kriterijumi i metodi koji nisu zasnovani na zakonu“.

Transparentnost Srbija zatražila je od Ministarstva finansija da dostavi kopiju proračuna davanja države za fudbalske i košarkaške klubove „Crvena zvezda“ i „Partizan“ i kopije dokumenata na osnovu kojih je načinjen taj proračun.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.