U trendu

U ambasadi u Beogradu obeležen Dan nezavisnosti SAD

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot priredio je danas u prijem povodom Dana nezavisnosti SAD i poželeo svima „život, slobodu i težnju za srećom“.

Skot je rekao da Amerikanci obeležavaju Dan nezavisnosti, odnosno 4. jul, „proslavama koje ih zbližavaju“, kao i današnjim svečanim prijemom u rezidenciji sa prijateljima iz Srbije, s kojima, kako je naveo, dele iste ciljeve koji su utkani u Deklaraciju nezavisnosti.

„Juče smo obeležili 240. godišnjicu dana kada su osnivači Amerike proglasili novu naciju posvećenu univerzalom pravu na ljudsko dostojanstvo, političko angažovanje i ekonomski napredak. Trebalo nam je sedam godina borbe da zadobijemo svoju slobodu. I zaista, kada su 11 godina kasnije pisali naš Ustav, očevi osnivači, podsetili su Amerikance da naš politički sistem treba da stvori ‘savršeniju naciju'“, rekao je Skot.

Ambasador SAD je rekao da Amerikanci još rade na stvaranju „savršenije nacije“ u svojoj zemlji, ali i u partnerstvu s narodima i vladama širom sveta, dodajući da sve velike težnje zahtevaju posvećenost.

On je zahvalio prisutnima koji su se pridružili obeležavanju 4. jula, kao i orkestru „Touch ‘n Go“, Stivu Rajderu i dečjem horu „Čarolija“ koji su učestvovali na prijemu.

Svečanom prijemu su prisustvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Tomislav Nikolić, predsednica Skupštine Maja Gojković, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, ministarka zadužena za evropske integracija Jadranka Joksimović, ministar odbrane Zoran Djordjević, direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić, gradonačenik Siniša Mali i ministar prosvete Srdjan Verbić.

Medju zvanicama američkog ambasadora u Beogradu bili su i nekadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac, lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, Ružica Djindjić, kao i predstavnici diplomatskog kora i javnog života, ljudi iz privrede, javnog i kulturnog života, i brojni drugi gosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar