U trendu

U Beogradu sveće povodom godišnjice genocida u Srebrenici

U Beogradu je večeras paljenjem sveća i performansom u parku kod zgrade Predsedništva Srbije, obeležena godišnjica genocida koji je nad više hiljada Bošnjaka 1995. godine počinila Vojska Republike Srpske (VRS).

Performans je organizovala nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR).

Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da su u neposrednoj blizini kontraskup održali predstavnici desničarskih oranizacija, koji su vredjali aktiviste NVO i skandirali pesme u slavu Ratka Mladića, generala VRS koji je u Haškom tribunalu pravosnažno osudjen zbog genocida u Srebrenici.

Policija je sprečila fizičkei kontakt te dve grupe.

YIHR je u saopštenju navela da su aktivisti zahtevali da se 11. jul proglasi Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, da im se u Beogradu podigne spomenik i da i na drugi način „Srbija izrazi poštovanje za žrtve i osudu za zločince“.

„Kao alternativu zvaničnom narativu negiranja i nepoštovanja prema žrtvama Srebrenice, u Beogradu će uskoro biti instaliran virtuelni spomenik žrtvama srebreničkog genocida. Idejno rešenje virtuelnog spomenika, ‘Život je ono što sanjaju mrtvi’, autorke Mie David“, dodaje YIHR.

Ta oganizacija navodi da virtuelni spomenik neće biti moguće „uništiti, sabotirati, poniziti, što je učestala praksa desničarskih i neonacističkih organizacija prema svim komemorativnim dogadjajima“.

Večeras je u „Dorćol placu“ počelo izvodjenje predstave „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“, reditelja Zlatka Pakovića.

Sat uoči početka predstave tamo su bile rasporedjene jake policijske snage, javili su izveštači RSE.

Ta predstava je prvo izvodjenje imala u vidu performanasa jula 2019. godine, kada je grupa desničara upala i pokušala da je prekine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.