najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U Briselu nećemo razgovarati o Unesku

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija u Briselu neće pregovarati o ulasku Kosova u Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), jer je to pet puta tražio od prištinskih zvaničnika, a oni su to odbili.

“Mi smo nudili da se to rešava u Briselu, jer smo tamo o svemu razgovarali. Pet puta mi je odgovarano da im ne pada napamet da o Unesku razgovaraju u Briselu. Mi smo tražili da pričamo osvemu. Ne, nisu hteli. Pošto su hteli da se o Unesku ne razgovara, o Unesku se u Briselu ne razgovara”, rekao je Vučić u intervjuu za Sputnik.

Premijer je kazao da on nije želeo da prihvati prvu verziju Briselskog sporazuma, jer bi Srbija morala da dopusti Kosovu da uđe u Ujedinjene nacije, a verzijom sporazuma koja je potpisana Srbija samo ne sme da ometa Kosovo na evropskom putu.

“Ja nisam želeo da prihvatimo prvobitni predlog Briselskog sporazuma u kojem je pisalo da mi treba da ih podržimo u ulasku u Ujedinjene nacije. Svi ostali ministri, osim (Aleksandra) Vulina i mene, bili su za to da se to prihvati – i Dačić i Suzana Grubješić i svi ostali koji su tada tamo bili. Ja sam rekao da to ne dolazi u obzir”, kazao je Vučić.

On je dodao da “Srbija neće ni eksplicitno ni implicitno da prizna nezavisnost Kosova”.

Govoreći o izveštaju Evropske komisije Vučić je kazao da je spoljna politika Srbije ocenjena “trojkom”, zbog dobrog odnosa sa Rusijom.

“Da nema takvog našeg odnosa prema Ruskoj Federaciji, mi bismo dobili peticu, a odjednom bismo bili bolji i u svim ostalim sferama”, kazao je Vučić.

On je dodao i da želi najbolje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike