U trendu

U čast Dana Evrope predstavnici EU na Kalemegdanu otkrili tepih od cveća

Predstavnici Evropske unije EU) otkrili su danas na beogradskoj tvrđavi Kalemegdan simboličan tepih od cveća u obliku srca, i u bojama srpske i zastave EU, povodom 9. maja, Dana Evrope.

Cvetni tepih je otkriven pored spomenika Beogradskom pobedniku, u prisustvu ministarke za evropske integracije Tanje Miščević, šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuelea Žofrea, i predstavnika ambasada zemalja članica EU.

Žofre je tom prilikom rekao da je ovogodišnje obeležavanje Dana Evrope bez uobičajene proslave, navodeći da zbog tragičnih događaja u kojima su, kao žrtve dva masovna ubistva, stradala deca i mladi, „naša srca nisu spremna ni voljna za slavlje“.

Žofre je uputio poruku da EU želi da Srbija nastavi svoj evropski put, naglasivši da su sve njene članice jednoglasno za punopravno članstvo Srbije.

„Srbiji je mesto u EU“, istakao je Žofre.

On je rekao da je od „prošlogodišnje agresije Rusije na Ukrajinu projekat EU, nastavo iz vizije saradnje u miru, postao još važniji“.

„Napad Rusije na Ukrajinu je napad na evropske vrednosti – na saradnju, ljudska prava, dostojanstvo. Čvrsto smo stali uz Ukrajinu da pomognemo njenom narodu u odbrani“, naveo je Žofre.

Ministarka Tanja Miščević je zahvalila na podršci EU koja se, kako je rekla, vidi i ovom prilikom, i istakla da Srbiju i EU povezuje neraskidivo prijateljstvo i ozbiljna saradnja.

Ambasadorka Švedske, koja trenutno predsedava EU, Anika Ben David je istakla da zemlje članice EU sa nestrpljenjem čekaju Srbiju da im se pridruži.

Prema njenom rečima, „agresija Rusije na Ukrajinu je dovela rat na evropsko tlo, usmeren je protiv evropskih vrednosti – slobode, bezbednosti, privrednog napretka“.

„Švedska je tokom predsedavanja uspela da ostvari osnovne ciljeve, očuva jedinstvo EU prema Rusiji, kao i bezbednost građanja njenih članica i evropske vrednosti“, navela je Ben David.

Predstavnici EU doneli su na Kalemegdan veliki broj sadnica cveća, kako bi ih darivali građanima u znak solidarnosti i prijateljstva sa srpskim narodom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.