U trendu

U Kraljevu otvoreno medjunarodno takmičenje jedinica vojne policije Čuvar reda

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović otvorio je u nedelju uveče u Kraljevu medjunarodno takmičenje vojnih policajaca „Čuvar reda“, koje se kao jedna od 34 discipline Medjunarodnih vojnih igara prvi put održava u Srbiji.

Ceremoniji otvaranja na Trgu srpskih ratnika prisustvovali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, zamenica ministra odbrane Rusije Tatjana Ševcova, predstavnici zemalja učesnica takmičenja, lokalne samouprave i brojni gradjani, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Stefanović je na otvaranju rekao da srpska istorija obiluje borbama i stradanjima naroda, viteškim borbama za slobodu i život i u miru i u ratu, i dodao da se „ta žrtva nebrojenih srpskih heroja kroz vekove ne sme nikada zaboraviti“, navodi se u saopštenju.

„Zato večerašnje vojne igre i one koje će biti održane u narednih nekoliko dana želim da posvetimo našim precima, srpskim herojima, koji su kroz vekove vojevali da bismo mi i naša deca živeli u slobodnoj Srbiji i da bismo danas mogli u miru da se sportski takmičimo i bijemo bitke potpuno drugačije i lepše vrste“, kazao je Stefanović.

On je naveo da je Srbiji ove godine pripala čast da prvi put bude jedna od 11 zemalja organizatora Medjunarodnih vojnih igara, nakon šest godina učešća u njima.

„Želim još jednom da se zahvalim i gospodji Ševcovoj i Ministarstvu odbrane Rusije na ukazanom poverenju. To je još jedna potvrda naših bratskih odnosa, stvaranih kroz vekove naše zajedničke istorije“, rekao je Stefanović.

On je rekao da su Medjunarodne vojne igre danas takmičenje u kojem se 42 vojske nadmeću u 34 discipline na kopnu, vodi i vazduhu, na terenima u Rusiji, Srbiji i drugim državama.

Stefanović je kazao da su na takmičenju u svojstvu posmatrača prisutni predstavnici vojski Egipta, Belorusije, Grčke i Madjarske, i izrazio nadu da će oni u narednim godinama odlučiti da budu učesnici Igara.

Naveo je da takmičenje „Čuvar reda“ nije samo sportsko takmičenje u veštini, izdržljivosti i čvrstini timova na terenu, već i „prilika za neku vrstu zajedničke obuke i bolje razumevanje“ izmedju vojski, a time i za bolju saradnju i uspostavljanje poverenja, stoji u saopštenju.

Zamenica ministra odbrane Rusije Tatjana Ševcova rekla je da je takmičenje „Čuvar reda“ postalo veoma značajan dogadjaj u životu vojne policije oružanih snaga zemalja učesnica i da svake godine ono postaje izazovnije za učesnike, a privlačnije za publiku.

„Geografija održavanja ovog takmičenja se širi. Kao potvrda toga je da ove godine imamo još jednu zemlju suorganizatora Medjunarodnih vojnih igara, Srbiju. Predstavljati vojnu policiju oružanih snaga svojih zemalja na ovom takmičenju je i prestižno i odgovorno, a pobediti je časno“, kazala je Ševcova.

Šest takmičarskih ekipa danas će se odmeriti u veštinama gadjanja poluautomatskim i automatskim naoružanjem, dok je drugi dan takmičenja, utorak, rezervisan za gadjanja dvočlanih timova u simulaciji realne borbene situacije, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.