U Niškoj Banji samo osam turista dnevno

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvih šest meseci ove godine Nišku Banju su posetila svega 1.810 turista, što zapravo znači da je dnevna posećenost iznosila svega osam do devet turista.

Statistički podaci govore da je broj posetilaca jedne od najstarijih banja u Srbiji u prvoj polovini ove godine opao u odnosu na isti period prošle godine za 13.6 odsto, dok je broj noćenja opao za 11,6 odsto, pošto se zaustavio na cifri od 10.636.

Svojevremeno jedna najposećnijih banja u Srbiji (posećnije od nje bile su samo Vrnjačka Banja i Sokobanja) sada se nalazi među pet banja u Srbiji sa najmanjim brojem posetilaca. Iza nje se nalaze samo Gamzigradska, Banja Rusanda, Vranjska Banja i Maturaška banja.

Nekada glavni konkurenti Niške Banje, Vrnjačka Banja i Sokobanja u prvoj polovini godine imali su 67.805, odnosno 16.652 turista, a daleko su je pretekle i mnogo manje poznate banje. Primera radi Banja Vrdnik imala je u prvih šest meseci ove godine 7.764 gosta, Banja Kanjiža 7.554, a Bukovička Banja 14.418 gostiju.

U opštini Niška Banja mali broj gostiju objašnavaju minimalnim ovlašćenjima opštinskog rukovodstva, minimalnim sredstvima za razvoj i „maćehinskim odnosom“ države i grada Niša prema banji.

Direktor Turističke organizacije Niš Uroš Parlić međutim kaže da je glavni problem u neaktivnosti rukovodstva Niške Banje.

Na nedavno održanoj konferenciji za medije na kojoj je predstavljen Vodič kroz hotele Srbije, Parilić je naglasio da predstavnici Niške Banje nemaju niti ideju niti strategiju razvoja i da predstavljaju „beznadežan slučaj“.

On je rekao da će, ukoliko rukovodstvo Niške Banje nastavi da radi kao do sada, Niška Banja za neku godinu nestati kao turistička destinacija.

Parlić je istakao da Niš, za razliku od Niške Banje, beleži stalni rast broj turista i u prvoj polovini godine imao ih je 34.582, što je za 14,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

                                                                

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.