U novembru zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske, formiran tim za pisanje deklaracije

Deklaracija o opstanku srpske nacije biće predstavljena u parlamentima Srbije i Republike Srpske u novembru, a početkom novembra biće održana i prva zajednička sednica vlada Srbije i RS, rekli su danas zvaničnici Beograda i Banjaluke na konferenciji za novinare u Beogradu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će zajednička sednica dve vlade biti održana početkom novembra, ocenivši da je to dokaz kontinuiteta politike sadašnje Vlade Srbije s prethodnom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je formiran tim koji će raditi na pisanju deklaracije čiji će cilj biti promovisanje i zaštita prava vezanih za očuvanje identiteta srpskog naroda.

Deklaracija će, istakao je Vučić, biti u skladu sa medjunarodnim pravom i Dejtonskim sporazumom.

„Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali ne želimo da nam neko zamera što se ponosimo što pripadamo istom rodu. To je naše pravo, u skladu sa svim medjunarodnim pravnim aktima i Dejtonskim sporazumom, pravom da poštujemo i čuvamo naš identitet“, rekao je Vučić.

U deklaraciji će biti istaknuta prava na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, izučavanje i negovanje srpske kulture, izučavanje srpske istorije i negovanje slobodarskih tradicija, očuvanje kulturnog nasledja i nacionalne geografije i informisanje na srpskom jeziku.

Vučić je dodao da će posle završetka deklaracije biti donet akcioni plan koji će definisati konkretne mere, a zatim će biti odredjen i budžetski fond za realizovanje tih ciljeva.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se očekuje da tekst deklaracije bude predstavljen na sednicama Narodne skupštine Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske u novembru.

„Meni je važno i ono što nas boli je da se obračunamo sa stereotipom kako smo mi bosanski Srbi. Mi smo jednostavno Srbi i želimo da se tom deklaracijom osvrnemo na tu činjenicu“, rekao je Dodik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.