U trendu

U Polikastru obeležena 104. godišnjica proboja Solunskog fronta

U Polikastru, danas je, polaganjem venaca i odavanje počasti stradalima, obeležena 104. godišnjice proboja Solunskog fronta.

U okviru savezničkog memorijala u tom gračkom mestu, državnu komemorativnu svečanost predvodila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić, saopštilo je ministarstvo.

Ona je položila vence na Spomenik saveznicama u Velikom ratu i na spomen-bistu tadašnjeg predsednika srpske vlade Nikole Pašića, navodi se u saopštenju.

Kisić je istakla da se Srbija seća svih hrabrih vojnika, njihovih muka i patnje, ali, kako je kazala, pre svega njihove neopisive snage i ljubavi prema domovini

Rekla je da ono što su naši preci učinili za Srbiju ne sme nikada da se zaboravi, i ocenila „da se to nikada neće ni desiti“.

Navela je da Srbija ne zaboravlja ni one koji su srpskoj vojsci pružili ruku spasa kada joj je bila najpotrebnija, i zajedno se, kako je kazala, borili za mir.

Istakla je i da zato memorijal na Polikastru predstavlja dokaz koliko je tada zajednička borba bila važna, jer je, kako je ocenila, utabala put ka pobedi u Prvom svetskom ratu.

Rekla je i da „memorijal na Polikastru predstavlja simbol jedne velike epohe i slavnog perioda“, te dodala da je Evropa tada pokazala da su sloboda i mir osnovni princip po kome treba da počiva svako društvo.

„Republika Srbija nastaviće da se na tim principima dalje gradi i razvija“, poručila je Kisić.

Komemorativnoj svečanosti prisustvovale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grčke, kao i udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar