U Prizrenu uhapšen državljanin turske, pripadnik pokreta Gulen

Na osnovu medjunarodne poternice u Prizrenu je uhapšen državljanin Turske, dobrovoljac pokreta Gulen, javili su danas prištinski mediji.

Policija Kosova je saopštila da mu je, na osnovu nalog nadležnog tužilaštva, odredjena mera pritvota, a predstavnici sudskih vlasti najavili su da će danas biti saslušan pred nadležnim sudom.

Portal koha.net objavio je da se radi o Uguru Toksoyu, koji je predstavnik dobrovoljaca pokreta Gulen na Kosovu.

On je u Turskoj optužen da je je učestvovao u pokušaja državnog udara u toj zemlji u julu prošle godine.

Portal navodi da Toksoy ima sva potrebna dokumenta i dozvolu boravka na Kosovu, gde je radio kao dobrovoljac fondacije „Atmosfera“, koja odvija aktivnosti u okviru obrazovnog sistema Kosova od 2004 godine.

Pokret Gulen čine sledbenici Fetulaha Gulena koga je predsednik Turske Redžep Taip Erdogan optužio za pokušaja državnog udara.

U maju prošle godine Gulenov pokret označen kao teroristička organizacija u Turskoj, koji se u toj zemlji naziva „državna senka“.

Sedamdesetpetogodišnji turski verski vodja  Fetulah Gulen, živi u egzilu u SAD od 1999. godine  i nekadašnji je Erdoganov saveznik koji je pomogao turskom predsedniku da njegova verski konzervativna Partija pravde i razvoja (AKP) dodje na vlast 2002. godine.

Medjutim, dvojica saveznika uskoro su se razišla, navodno zbog pitanja podele moći i Erdoganovog autoritarnog stila upravljanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.