U trendu

U Skupštini izmene i dopune Zakona o BIA

Izmene i dopune Zakona o bezbednosno informativnoj agenciji (BIA) kojima je previdjeno da akt o sistematizaciji i uredjenju radnih mesta donosi direktor BIA uz prethodnu saglasnost Vlade Srbije, stigle su u proceduru Skupštine Srbije.

Tim izmenama predvidjeno da se aktom koji donosi direktor BIA, utvrdjuju organizacione jedinice, poslovi koji se u njima obavljaju, način rukovodjenja, ovlašćenja i odgovornosti rukovodilaca, unutrašnja kontrola i interna revizija.

Aktuelnim zakonom predvidjeno je da se na unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mesta u BIA primenjuju načela kao u ministarstvima i posebnim organizacijama, osim ukoliko obavljanje odredjenih poslova ne zahteva drugačiji način organizovanja.

Izmenama zakona, aktom direktora BIA uredjuju se i medjusobni odnosi organizacionih jedinica, način saradnje Agencije sa drugim organima i organizacijama, podela radnih mesta, vrste radnih mesta, ukupan broj radnih mesta sa nazivom, opis poslova, raspon zvanja, zaštitni režim, status pripadnika, potreban broj izvršilaca i uslovi za svako radno mesto, kao i podaci o stepenu uvećanja staža osiguranja.

Predloženim izmenama zakona je predvidjeno da podaci sadržani u aktu koji donosi direktor BIA budu tajni i da se njima postupa u skladu sa zakonom kojim se uredjuje tajnost podataka.

Izmenama zakona predvidjeno je i da za popunjavanje radnih mesta u BIA nije potreban konkurs, a o zasnivanju radnog odnosa rešenjem odlučuje direktor.

Izmenama je predvidjeno stručno usavršavanje pripadnika BIA i polaganje stručnog ispita, a program i način pohadjanja utvrdjuje se aktom direktora.

Predloženo je i da se pripadnicima BIA ocenjuje rad jednom godišnje a postupak, merila i način ocenjivanja uredjivaće se aktom koji takodje donosi direktor.

U obrazloženju predloženog zkona navedeno je da se izmene i dopune donose u cilju očuvanja postojećeg radno-pravnog statusa pripadnika BIA i uskladjivanja sa usvojenim novim zakonima o policiji i o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Izmene su u skupštinu upućene na usvajane po hitnom postuku s obzirom da bi u protivnom, kako je navedeno, bila dovedena u pitanje mogućnost BIA da delotvorno zaštiti ustavno uredjenje i bezbednost Srbije, a to bi moglo da ima štetne posledice po bezbednost gradjana i ostvarivanje i zaštitu njihovih sloboda i prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.