Udruženje 'Jedan od pet miliona' osudio napade na 'one koji se usudjuju da slobodno misle'

Studenti iz Udruženja „Jedan od pet miliona“ su danas osudili  napade na rektorku Univerziteta u Beogradu Ivanku Popović i prodekana Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija, profesora Rašu Karapandžu i druge profesore koji se, kako su istakli, „usuduju da slobodno misle“.

U saopštenju tog udruženja navedeno je da su Popović, Karapandža i Sinani podržali zahteve studenata tokom njihove blokade Rektorata Univerziteta u Beogradu, a usledili su „verbalni napadi funkcionera Srpske napredne stranke, ali i napadi režimskih medija“ na njiih.

Studenti su oštro osudili ocene novinara Milomira Marića na televiziji „Hepi“ i ocenili da je to „jedan od primera kako vlast vrši medijsku hajku i isključivo negativnu propagandu nad svima koji misle drugačije“.

„Ovakvo ponašanje vlasti koja kontroliše i toleriše govor mržnje na nacionalnoj frekvenciji, jeste dokaz svih pritisaka režima na Univerzitet i pokušaja da se zaplaše oni koji treba da donesu odluku o doktoratu ministra finansija i bivšeg gradonačelnika“ Siniše Malog, piše u saopštenju.

Ocenili su da su reči Marića, poslanika Marjana Rističevića i drugih funkcionera Srpske napredne stranke, kao i „tabloidni napadi na profesora Rašu Karapandžu“, dokaz da „pritisci na profesore Univerziteta u Beogradu postoje“.

„Upravo zbog tih pritisaka mnogi profesori, a i studenti ćute. Zbog njih Fakultet organizacionih nauka nije mogao godinama da oformi komisiju, a njegovi profesori nisu imali hrabrosti da kritikuju i ceo proces ovoliko traje“ povodom spornog ministrovog doktorata, ocenilo je Udruženje.

Oni su naveli da su zbog „tih pritisaka blokirali Univerzitet s ciljem da odbrane njegovu autonomiju“.

„Mi, studenti, stajemo u odbranu svih profesora i akademskih gradjana koji su imali hrabrosti da izadju iz senke i stanu u odbranu Univerziteta u Beogradu“, piše u saopštenju Udruženja „Jedan od pet miliona“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.