U trendu

Udruženje porodica kosmetskih stradalnika: I dalje nepoznata sudbina 1.630 nestalih osoba

Prema evidenciji medjunarodnog komiteta Crvenog krsta, 1.630 lica sa teritorije Kosova se još uvek vodi kao nestalo i njihova sudbina nije poznata, saopšteno je na današnjoj konferenciji Udruženja porodica kosmetskih stradalnika i Resorsnog centra za nestala lica u Prištini.

Oni su u beogradskom Medija centru, povodom Medjunarodnog dana nestalih koji se obeležava 30. avgusta, poslali poruku vlastima u Beogradu i Prištini „da otvore fioke i arhive i daju informacije i izveštaje sa lica mesta o nestalim osobama“.

„Uradite nešto, dogovorite se, krenite da razrešavate sudbinu još 1.630 lica po evidenciji medjunarodnog komiteta Crvenog krsta, čija se sudbina još ne zna“, rekla je članica udruženja Gordana Djikanović.

Prema njenim rečima, osim porodica nestalih i komisija za nestala lica Kosova i Srbije „gotovo da niko nije zainteresovan“ da taj problem počne ozbiljnije rešavati.

„Po ovoj dinamici, kako je bilo do sada, da se u poseldnjih pet godina, malte ne na prstima jedne ruke mogu izbrojati ekshumirana i identifikovana tela. E sad vi zamislite koliko je još vremena potrebno da se sazna sudbina još ostalih 1.630. Za ovih 22 godine, od kada su se ta strašna dogadjanja desila, mi smo negde napisali da smo mi sve suze već isplakali, ali se nismo umorili i nećemo se umoriti“, rekla je Djikanović.

Ona je istakla da je posebno zadovoljna što taj problem na isti način tretiraju i srpske i albanske porodice, računajući da će zajedničkim porukama „možda pre stići do cilja da se odmrzne taj problem koji je predugo zaledjen“.

Predsednica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika Nataša Šćepanović izjavila je da to nisu prve zajedničke aktivnosti i da su one počele mnogo ranije.

„Želja nam je, i pored poteškoća i opstrukcija sa obe strane, da zajedničkim snagama snažnije i energičnije utičemo na sve relevantne faktore, kako bi došli do istine i pronašli prisilno oteta lica“, rekla je Šćepanović.

Kako je ocenila, porodice žrtava trpe dok „političari odmeravaju svoje snage i vuku poteze kao na šahovskoj tabli“.

„Prikrivaju se i uništavaju kosti i grobovi da bi se izbegla odgovornost, a odgovorni su i Beograd i Priština i predstavnici medjunarodne zajednice i sve one zemlje čiji su kontingenti KFOR-a bili na tim prostorima. I zato im mi poručujemo: Gospodo, sednite za isti sto, dogovorite se i poštujte dogovor. Iznesite sve informacije i arhivu koju imate i pronadjite nestala lica“, istakla je Šćepanović.

Predstavnik Resursnog centra za nestala lica u Prištini Bajram Ćerkinaj, čiji je sin otet, zatražio je da, po uzoru na Prištinu, i Beograd dobije jedno memorijalno mesto zajedničko svim nestalim licima, na koje će kada dodju u Beograd, moći da spuste cveće.

„Zašto da nemamo to. Da li su to Albanci ili Srbi, nije važno. Ali, i vi ste uzeli, i mi smo uzeli, ali zajedničko da imamo, da lepo stavimo (cveće). Ja bih vas molio, da u skladu sa vašim mogućnostima i snagama, da zahtevate da se usvoji u Skupštini jedno takvo mesto za obeležavanje“, rekao je Ćerkinaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.