U trendu

Ujedinjeni neće glasati za predloženi budžet, tvrde da je državna kasa prazna

Poslanica Ujedinjenih Marinika Tepić izjavila je danas da ta poslanička grupa neće glasati za predlog budžeta za narednu godinu, jer, kako je rekla, „inflacija i dalje divlja, energetska kriza je u zamajcu, a državna kasa je prazna“.
Tepić je novinarima u Skupštini Srbije ocenila da su poskupljenja „do te mere galopirajuća“ da najavljeno povećanje plata i penzija „ne može da je sustigne“.

„Najavljeno povećanje plata i penzija neće moći da amortizuje galopirajuću inflaciju. Biće hrane, ali je pitanje čime će gradjani moći da je kupe“, navela je poslanica Ujedinjenih, koje čine poslanici Stranke slobode i pravde (SSP), Pokreta slobodnih gradjana (PSG), Pokreta za preokret i sindikat Sloga.

Ocenila je da je druga bitna informacija za budžet to što je energetska kriza „u zamajcu“.

„Kako je Milorad Grčić ostavio EPS u katastrofalnom stanju, sada su podaci još gori nego što smo mogli da pretpostavimo pre dve godine kad smo tražili smene Grčića i Zorane Mihajlović. Tad su nam se smejali kad smo upozoravali na stanje u EPS, a sad bi trebalo da plate 1,5 miliona dolara norveškim konsultantima da im isto to kažu“, rekla je Tepić.

Upozorila je da je tokom ove godine svaki gradjanin Srbije zadužen sa 750 evra za saniranje štete u EPS, a da će u narednoj godini biti dodatno zadužen za još 500 evra „da bi se pokrila šteta nestručnog upravljanja kadrova Srpske napredne stranke tim preduzećem“.

Tepić je ocenila i da je državna kasa „prazna“, što, kako je navela, režim ponovo vodi u prekomerno zaduživanje.

„Novim budžetom režim će se zadužiti za oko 7,8 milijardi evra. Ne znamo koliko i prema kome su nas zadužili, ali znamo da su kamate na sva zaduživanja 147 milijardi dinara, koliko vrede sva davanja za najranjivije kategorije poput dece, studenata, porodilja, ratnih veterana“, rekla je poslanica Ujedinjenih.

Ocenila je da je sporno i što je „u vreme svetske krize“ budžet za privredu „smanjen sa 35 na 30 milijardi“, pri čemu će po njenim rečima, 80 odsto tog budžeta biti usmereno ka stranim investitorima.

Tepić je dodala da je poslanička grupa Ujedinjeni predala parlamentu predlog zakona o porezu na ekstra zaradu kojim bi, kako je rekla, budžet bio pomognut finansijskom injekcijom od oko milijardu evra time što bi se od kompanija, koje su „ostvarile ekstra profit u tekućoj krizi, poput NIS-a i Zidjin“, deo njihovog dodatnog prihoda vratio u budžet.

„Ta finansijska inekcija bi bila značajna da se odmah podignu plate nastavnika, lekara, medicinskih sestara. Potrebno je 640 miliona evra da se početna plata nastavnika podigne na 100.000 dinara, plata lekara na 150.000, a medicinskih sestara na 85.000 dinara“, rekla je Tepić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar