Ukrajina ne učestvuje u zajedničkim dogadjajima s Rusijom povodom oslobodjenja Beograda

Ambasada Ukrajine u Beogradu čestitala je Srbiji 76. godišnjicu oslobodjenja glavnog grada u Drugom svetskom ratu, ali je navela da tim povodom ne želi da učestvuje u zajedničkim dogadjajima sa predstavnicima vlasti Rusije, za koje je ocenila da oživljavaju nacističku politiku.

U saopštenju Ambasade Ukrajine navodi se da su u operacijama oslobadjanja Beograda i većeg dela Srbije od nacističke okupacije 1944. godine, uz jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, učestvovale i snage Trećeg i Drugog ukrajinskog fronta.

„Tokom Beogradske strateške ofanzive, jedinice Trećeg i Drugog ukrajinskog fronta, od kojih su 65 do 70 odsto bili Ukrajinci, izgubile su više od 18.000 ljudi. Hiljade Ukrajinaca zauvek su ostale u srpskoj zemlji, dajući svoje živote, zajedno sa jugoslovenskim vojnicima, za njenu bolju i slobodnu budućnost“, piše u saopštenju.

Ambasada je odala počast „svima koji su platili visoku cenu za slobodu prijateljskog srpskog naroda“, ali je dodala da „ne želi da učestvuje u zajedničkim dogadjajima sa predstavnicima Rusije.

„Ambasada ne želi da učestvuje u zajedničkim dogadjajima sa predstavnicima Rusije, države agresora, čije rukovodstvo, kao i (lider nacističke Nemačke Adolf) Hitler u svoje vreme, grubo i cinično krši medjunarodno pravo i pod maskom Gebelsove propagande vrši agresiju protiv suverenih zemalja i pokušava da anektira delove njihove teritorije“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Rusija „sedmu godinu zaredom ratuje protiv Ukrajine“, da je „okupirala Krim i poslala trupe u Donbas“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.