U trendu

Ukrajina spremna da započne kontraofanzivu

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov izjavio je da je ta zemlja spremna da pokrene dugo očekivanu kontraofanzivu protiv ruske vojske.

On nije želeo da navede tačan datum, ali je u intervjuu za BBC rekao da bi napad koji ima za cilj da povrati okupirane teritorije mogao da počne „sutra, prekosutra ili za nedelju dana“.

Dodao je da ukrajinska vlada „nema pravo na grešku“, jer je ovo „istorijska prilika“ koju ne mogu da izgube.

Danilov je kao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine jedan od najbližih ljudi predsedniku Volodimiru Zelenskom.

On je potvrdio da se deo Vagnerovih plaćeničkih snaga povlači iz grada Bahmuta, ali je dodao da su se pregrupisali na tri lokacije i da to ne znači da su prekinuli borbu.

Komentarišući raspoređivanje nuklearnog taktičkog oružja Rusije po Belorusiji, Danilov je rekao da je po tom pitanju „apsolutno miran“ i da za njega to nije neka vest.

Ukrajina već mesecima planira kontraofanzivu, ali želela je da ima što je moguće više vremena za obuku vojnika i dobijanje vojne opreme od zapadnih saveznika.

U međuvremenu, ruske snage su pripremale svoju odbranu.

Mnogo toga je na kocki jer vlada u Kijevu treba da pokaže narodu Ukrajine i zapadnim saveznicima da može da probije ruske linije, okonča vojni zastoj i povrati deo svoje suverene teritorije, piše BBC.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.