U trendu

Ukrajinski ambasador: Poginulo je deset civila u ruskim napadima

Ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandar Aleksandrovič izjavio je danas da je u ruskim napadima do sada poginulo deset civila, uključujući i jedno dete u Mariupolju.

U intervjuu za N1, Aleksandrovič je rekao da se situacija menja iz časa u čas ali da se ukrajinska vojska brani i da je pružila jak otpor.

Prema njegovim rečima, ruske snage ušle su pet kilometra na severu zemlje i pokušali prodor iz pravca Belorusije, ali su zaustavljeni.

„Svuda su ukrajinske snage nanele veću štetu Rusima nego što je bilo obrnuto. Oboreno je šest aviona, dva helikoptera a uništena su četiri tenka“, rekao je on.

Aleksandrovič je ocenio da su smešne tvrdnje ruskog predsednika Vladimira Putina da se Rusija brani na teritoriji Ukrajine.

„Te tvrdnje bi bile smešne da nisu tužne. On može da kaže svašta, ali nema nijednog slučaja kapitulacije ukrajinske vojske“, rekao je on.

Govoreći o sednici Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije, Aleksandrovič je rekao da se i dalje nada da će predsednik Aleksandar Vučić posle tog sastanka dati izjavu podrške Ukrajini.

„Imam tu nadu zato što Vučić tvrdi da su Ukrajina i Srbija prijateljske zemlje. Mi poštujemo vojnu neutralnost i spoljnu politiku, u to se ne mešamo, ali je neverovatno teško biti neutralan kada se krši medjunarodno pravo i odvija se rat i agresija. Svaka zemlja treba da se izjasni o tome“, rekao je on.

Ambasador je kritikovao pojedine medije u Srbiji zbog načina izveštavanja o krizi u Ukrajini i kao primer naveo da su pojedini čak javili da je Ukrajina napala Rusiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.