U trendu

Ulazak koalicije SPS-JS u vladu je u interesu Srbije

Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da smatra da bi vlada u kojoj bi bila i koalicija SPS-Jedinstvena Srbija bila u interesu Srbije.

„Sve dok mislimo da je naša koalicija u interesu Srbije, spremni smo da učestvujemo u radu vlade. Sa aspekta interesa države, to je dobra koalicija“, rekao je Dačić nakon što je, povodom Medjunarodnog dana rada, 1. maja, položio venac na spomenik Dimitriju Tucoviću u Beogradu, i dodao da su se SPS i JS pri formiranju vlade uvek rukovodili državnim interesima.

Dačić je dodao da s premijerom i liderom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem još nije razgovarao o formiranju nove vlade, iako su svakodnevno u kontaktu.

„Kada je reč o formiranju nove vlade, na premijeru je da vodi taj proces. Kada će i koga zvati, i da li ćemo biti pozvani, on treba da odluči, a mi smo spremni da učestvujemo u radu vlade. Normalno je da mi kao stranka koja nije neophodna za formiranje vlade ne možemo da govorimo kada i kako će sve to biti obavljeno“, kazao je Dačić.

On je dodao da postojeća vlada mora da funkcioniše do izbora nove i podsetio da će za dve nedelje u Savetu bezbednosti UN biti održana posebna sednica o Kosovu, kao i da se očekuje dolazak u Beograd kiparskog ministra spoljnih poslova.

Povodom nepravilnosti u izbornom procesu, Dačić je rekao da je neophodno da se poštuje volja gradjana i da nije dobro da se vrši pritisak na RIK.

Sve stranke imaju svoje predstavnike u RIK-u, pa je to prava adresa na koju se ulažu prigovori, rekao je Dačić i ocenio da primedbe da su izbori pokradeni ne dovode u opasnost njihove opšte rezultate.

Prema rečima lidera SPS-a, politička stabilnost je veoma važna, jer bez nje nema razvoja a ni dobrog medjunarodnog položaja Srbije.

„Mi smo kao koalicija spremni da doprinesemo političkoj stablinosti, da se problemi rešavaju dijalogom“, rekao je Dačić.

Upitan da li namerava da bude opozicija, lider SPS-a je rekao da za to ne treba biti veliki majstor i da to može svako, a da je njegov cilj, kao i uvek, da igra u prvoj ligi.

„Ako poziva ne bude SPS-JS neće biti opozicija Srbije. Ne možemo da kritikujemo nešto u čemu smo učestvovali četiri godine“, rekao je Dačić i podsetio da je njihovo shvatanje opozicije malo drugačije od nekih drugih stranaka.

„Mi smo prestavnici ovog naroda i države, bez obzira da li smo vlast ili opozicija“, rekao je lider SPS-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.