UNESKO Katedra za biotiku pozdravila puštanje na slobodu Mentusa

UNESCO Katedra za bioetiku za Evropu pozdravila je puštanje na slobodu dvojice neosnovano uhapšenih ljudi, medju kojima je član Insitututa društvenih nauka Vladimir Mentus.

Kako se navodi u saopštenju koje je u ime UNESCO Katedre za bioetiku za Evropu potpisao prof. dr Vojin Rakić, uprkos tome režim u Srbiji nema razloga da misli da je ovim potezom završio posao.

„Ovo je samo korak u dobrom pravcu, ali ne više od toga“, stoji u saopštenju.

Oni su u saopštenju još jednom ponovili zahtev se odmah oslobode svi uhapšeni tokom brutalnih policijskih akcija prethodnih dana.

„Takodje ponavljamo zahtev da se korenito reformiše pravosudni sistem koji ne ostavlja nikakvu sumnju da je pod potpunom kontrolom izvršne vlasti, odnosno jednog čoveka u njoj, kao i njegovih službenika“, kažu oni.

Istakli su da se neosnovanim osudjivanjem i naglim puštanjem na slobodu dvojice mladih ljudi i dokazalo da su sudske presude u rukama izvršne vlasti, barem onda kada je ona zainteresovana za neki slučaj, i zatražili da posle korenite promene pravosudnog sistema krivično odgovoraju one sudije, tužioci i njihovi nalogodavci koji su prethodnih dana, ali i prethodnih godina, po sudovima vršili teror nad gradjanima Srbije.

„Posle analize velikog broja scena policijskog nasilja prethodnih dana, zahtevamo da krivično odgovaraju uniformisani i neuniformisani policijski izvršioci nasilja, ali pre svega oni koji su naložili policiji da vrši nasilje koje potpada pod kategorije neljudskog i ponižavajućeg postupanja, odnosno, smatra se oblicima torture i mučenja, čime srpske vlasti krše medjunarodne konvencije koje takvo postupanje zabranjuju“, stoji u saopštenju.

Zvaničnici u Srbiji, dodali su, nisu se ogradili od postupaka nadležnih organa prethodnih dana, već su ih pravdali, a u nekim slučajevima i pohvaljivali.

„Zahtevamo zato da se vlasti u Srbiji bez ikakvog odlaganja ograde od gore navedenih postupaka svojih službi“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.