'Univerzitet u Severnoj Mitrovici ne može biti deo ZSO'

Ministar obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova Arsim Bajrami ocenio je danas kao neprihvatljive izjave predstavnika Srpske liste da Univerzitet u severnom delu Mitrovice treba da bude integrisan u Zajednicu srpskh opština (ZSO).

Bajrami je za list Koha ditore kazao da je visoko obrazovanje nadležnost centralnih institucija Kosova, i da ZSO treba da se bavi lokalnim pitanjima „a ne politikom na centralnom nivou“.

„Zakon o visokom obrazovanju je pitanje vlade, a ne lokalne politike, tako da ni u kom slučaju niti na bilo koji način Univerzitet u severnoj Mitrovici ne može biti pod ingerencijom ZSO“, kazao je Bajrami.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je ranije da Univerzitet u Severnoj Mitrovici „mora biti u okviru ZSO“ dok je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Djurić ocenio da ta visokoškolska ustanova predstavlja jednu od „ključnih nacionalnih institucija i simbol prisustva Srbije na Kosovu i Metohiji“.

Djurić je rekao da nastavak postojanja i razvoja tog univerziteta u okviru obrazovnog sistema Srbije predstavlja „ključni državni i nacionalni interes“ i dodao da „neće nikome dozvoliti da taj status dovede u pitanje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.