U trendu

UNS: Medjunarodna federacija novinara usvojila UNS-ovu rezoluciju o Milanu Pantiću

Delegati skupštine Medjunarodne federacije novinara (IFJ) održane u Omanu su, na predlog Udruženja novinara Srbije (UNS), jednoglasno usvojili rezoluciju kojom se traži efikasan pravosudni postupak i angažovanje srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal kako bi posle više od dve decenije bili otkriveni i kažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

U usvojenoj rezoliciji navedeno je da se 11. juna 2022. godine navršava 21 godina od nekažnjenog ubistva lokalnog novinara i dopisnika „Večernjih novosti“ Milana Pantića koje se dogodilo ispred vrata njegovog doma u Jagodini.

Podseća se da je vlast u Srbiji osnovala Komisiju za istraživanje ubistava novinara 2013. godine, da je komisija svoj rad okončala i da je policijska istraga ukazala na nalogodavce i izvršioce ubistva novinara Milana Pantića.

Kongres Medjunarodne federacije novinara dodao je da, uz zabrinutost zbog toga što su nalazi Komisije dostavljeni srpskim zvaničnim organima i što nema pomaka u zvaničnoj istrazi, pruža punu podršku radu Komisije za istraživanje ubistava novinara i naporima UNS-a da se otkriju i kazne nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

„Pozivamo da se bez odlaganja sprovede efikasan pravosudni postupak i da se zbog pozadine slučaja angažuju stručnjaci iz Tužilaštva za organizovani kriminal kako bi posle više od dve decenije bili kažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića“, navedeno je u rezoluciji.

Kongres je zatražio od Izvršnog odbora Medjunarodne federacije novinara da se u potpunosti upozna sa rezultatima do kojih je došla Komisija u slučaju ubistva novinara i da organizuje razgovor sa predstavnicima srpskih vlasti i tužilaštva kako bi dobili informacije o napretku postupka, saopštio je UNS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar