U trendu

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija demantuje da šabački zatvorenici rade sa opasnim …

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija pri Ministarstvu pravde danas je najoštrije demantovala da zatvorenici u Kazneno popravnom zavodu (KPZ) Šabac „skupljaju kancerogeni otpad“ u firmi „Eliksir“ i da su angažovani na sakupljanju opasnog materijala.

„Tvrdnje poslanice Narodne stranke Ivane Parlić u Skupštini Srbije o ‘robovskom radu’ osuđenih lica u firmi Eliksir, zbog kojih je njihovo zdravlje ugroženo jer navodno rade sa opasnim otpadom, su neistinite.
Ugovorom između KPZ Šabac i firme ‘Eliksir Zorka-mineralna đubriva’, potpisanim u maju 2022. godine, precizirano je da osuđenici neće raditi sa štetnim materijalom“, navedeno je u saopštenju.

Objašnjavaju da su osuđenici radno angažovani tri puta sedmično u toj firmi, pet do šest sati dnevno, isključivo na lakšim poslovima na čišćenju fabričkog kruga i pogonskih prostorija za mineralna đubriva, i da oni nose adekvatnu radnu opremu.

Dodali su da su zbog tvrdnji poslanice Parlić, osuđena lica u utorak popodne pregledana u Opštoj bolnici u Šapcu, čiji lekari nisu ustanovili nikakve povrede.

„Zbog krajnje uznemiravajućih navoda koje je iznela poslanica Parlić pozivamo nadležne državne organe da utvrde njihovu verodostojnost i provere svu dokumentaciju koju poseduju KPZ Šabac i firma ‘Eliksir Zorka'“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.