U trendu

Uručena OEBS-ova godišnja nagrada za Ličnost godine

Večeras je Misija OEBS-a u Srbiji dodelila nagradu za „Ličnost godine za 2019.“ izvršnom direktoru i glavnom uredniku internet portala dnevnog lista „Danas“ Bojanu Cvejiću, članici Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonji Stojanović Gajić i direktoru udruženja gradjana Monitor iz Novog Pazara Aleksandru Ivanoviću.

Nagrada je dodeljena Cvejiću za privrženost slobodi medija i naporima u oblastima digitalizacije medijskog sadržaja, Stojanović Gajić za promovisanje civilnog nadzora u sektoru bezbednosti i Ivanoviću za doprinos obrazovanju novih generacija u oblastima vladavine prava i ljudskih prava.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio rekao je večeras na godišnjem prijemu OEBS-a da ta misija obeležava još jednu uspešnu godinu rada u Srbiji i da ta misija asistira u razvoju demokratskog sistema u Srbiji.

On je rekao da novinari treba da izveštavaju nezavisno i odgovorno, kao i da moraju da rade bez straha.

Oricio je uputio podršku gradjanima Albanije koje je danas pogodila serija zemljotresa.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je Srbija jedan od ključnih faktora bezbednosti, dugoročne stabilnosti i ekonomskog razvoja u regionu.

On je naveo da je Srbija jedina članica OEBS-a koja na svojoj teritoriji ima dve misije OEBS, na Kosovu i u Srbiji.

Kako je naveo, OEBS je i dalje forum koji omogućava da se sve one okupe za istim stolom i da ravnopravno diskutuju o gorućim pitanjima, uprkos izvesnim podelama i nepoverenju koje trenutno vlada medju nekim državama učesnicama.

„Srbija je veoma zadovoljna saradnjom koju ostvaruje sa Misijom OEBS-a, kroz pružanje tehničke pomoći i ekspertize i smatramo da je podrška koju ovo prisustvo Organizacije pruža našim organima i institucijama izuzetno značajna“,rekao je Dačić.

On je istakao i podršku te misije u procesu izrade Medijske strategije, procesima reforme pravosudja, unutrašnjih poslova i unapredjenja izbornog procesa.

Dačić je naveo da je Vlada Srbije u avgustu osnovala Radnu grupu za saradnju sa OEBS i ODIHR, kojom predsedava ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a koja radi na poboljšanju izbornog procesa pred izbore u martu.

„Vlada Srbije već dosta uradila tokom prethodnog perioda, posebno u pogledu uredjenja biračkog spiska. Na sednici Vlade, održanoj 26. septembra, usvojeno je deset zaključaka Radne grupe za saradnju sa OEBS i ODIHR, kojima se dodatno unapređuje izborni proces u zemlji“, rekao je Dačić.

Godišnjem prijemu OEBS-a prisustvovali su pored ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, i savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević, predstavnici diplomatskog kora, novinari i predstavnici nevladinog sektora.

Nagrada „Ličnost godine“ odaje priznanje gradjanima Srbije koji svojim radom doprinose promociji vrednosti te misije, a teme ovogodišnje nagrade su mladi u kontekstu unapredjenja bezbednosti i stabilnosti u regionu i važnost prilagodjavanja promenama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.