U trendu

Uskladjenost Srbije sa spoljnom politikom EU 65 odsto

Srbija je uskladila svoju politiku u spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici, kada je bila pozvana da to uradi, sa 26 od 40 EU deklaracija i odluka Saveta, objavila je danas Evropska komisija.

To znači usklađenost od 65 odsto prema 62 odsto u prethodnoj godini, navodi se u delu izveštaja o napretku Srbije na putu ka EU za 2015. koji se odnosi na poglavlje 31 o spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici.

U toj oblasti Srbija u narednih godinu dana treba da poboljša usklađivanje sa deklaracijama EU i odlukama Saveta, kao i da usvoji propise o mehanizmu za praćenje sprovođenja restriktivnih mera EU, ocenila je Komisija.

Komisija je navela da je Srbija trenutno umereno pripremljena na planu spoljne, bezbednosne i odmbrambene politike ukazujući istovremeno na izvestan napredak jer je Srbija nastavila da učestvuje u civilnim i vojnim misijama.

Navodi se i da se politički dijalog EU i Srbije o spoljnoj i bezbednosnoj politici nastavlja.

Srbija međutim nije uskladila politiku sa odlukama Saveta, uključujući sa restriktivnim merama EU Rusiji zbog aneksije Krima i događaja na istoku Ukrajine.

U izveštaju se konstatuje da su se susreti na visokom nivou Srbije i Rusije nastavili, da su kontakti sa Ukrajinom ojačani i da Srbija dalje unapređuje odnose sa Kinom.

Navodi se i da je Srbija u oktobru ratifikovala Sporazum UN o trgovini oružjem i da je usvojila novi zakon o trgovini oružjem i vojnom opremom.

Takođe je Srbija nastavila aktivno da sarađuje sa međunarodnim organizacijama i u januaru je preuzela predsedavanje OEBS.

Srbija je u proteklih godinu dana unapredila saradnju sa NATO kroz Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) koji predstavlja najviši stepen saradnje sa NATO za zemlju koja nije članica.

Ističe se i da je Srbija nastavila da učestvuje u brojnim civilnim i vojnim misijama čiji je cilj smirivanje kriza u sklopu zajedničke bezbednosne i odmbrambene politike (CSDP). Pored toga, Srbija učestvuje i u misijama UN.

Inače, članica EU mora da bude u stanju da vodi politički dijalog u okviru spoljne, bezbednosne i odbrambene politike, da se uskladi sa izjavama EU, učestvuje u akcijama EU i primenjuje dogovorene sankcije i restriktivne mere.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.