U trendu

Uslovi za studiranje u Bujanovcu bolji nego u Beogradu?

Srpski premijer Aleksandar Vučić rekao je danas, povodom otvaranja zgrade koju će koristiti Odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu, da uslovi za studiranje u Bujanovcu ne postoje ni na Pravnom fakultetu u Beogradu, a studente pozvao da uče navodeći da je znanje veće od svake politike.

Vučić je u obraćanju studentima rekao da je njihov uspeh i to što su smogli snage da prevaziđu sve lokalne tenzije, jer zajedno studiraju Albanci, Srbi i Romi i pozvao studente da otvoreno razgovaraju o svim problemima a ne da ih stavljaju pod tepih.

„Sve dok razgovaramo to je dobro, uveren sam da ti razgovori neće biti prekinuti. Svi razgovori doprinose boljem životu građana Bujanovca i Preševa“, kazao je Vučić.

Povodom otvaranja zgrade koju će koristiti fakultet u Bujanovcu danas su svečanom uručenju diploma studentima prisustvovali i šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, šef Misije Oebsa u Srbiji Peter Burkhart, ambasador Švajcarske Žan Danijel Ruh, i ambasadorka Francuske Kristin Moro.

Od predstavnika srpske Vlade prisustvovali su i ministar prosvete Srđan Verbić, šef Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu Zoran Stanković, i dekan Ekonomskog fakulteta iz Subotice Nenad Vunjak.

Vučić je rekao da će Vlada Srbije u narednom periodu biti posvećena otvaranju novih fabrika i radnih mesta.

„To je bio zahtev ljudi koji su me čekali ispred zgrade fakulteta, koji su bez posla, i Srbi i Albanci nisu spominjali svoju nacionalnu pripadnost ni veroispovest, svi su tražili da više fabrika otvorimo u Bujanovcu. Siguran sam da ćemo napraviti ozbiljan i važan rezultat u budućnosti kojim će biti zadovoljni i Srbi i Albanci, jer Vlada Srbije ne pravi razliku među svojim građanima“, kazao je Vučić.

Obraćanje premijera Vučića studentima je nekoliko puta prekidao predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Jonuz Musliu, koji je od njega tražio da odgovori zašto se udžbenici koji su donacija kosovskog ministarstva obrazovanja a namenjeni su osnovnim školama u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku, dva meseca drže na carini u Preševu.

Premijer je u izjavi novinarima nakon obraćanja u amfitetaru rekao da „ne mogu u Srbiji da se koriste udžbenici u kojima se uči da je Adem Jašari narodni heroj kao i da će o tome da li će kosovski udžbenici dobiti dozvolu da se koriste u nastavi u Srbiji odlučiti inspekcijske službe“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.