U trendu

Usvojen Zakon o istraživanju nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o istraživanju nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju kojim se uspostavlja jedinstveni Centar za istraživanje nesreća u sva tri vida saobraćaja.

Za taj akt glasalo je 163 poslanika, niko nije bio protiv dok dva poslanika nisu glasala.

U obrazloženju zakona navedeno je da su razlozi za njegovo donošenje unapređenje nivoa bezbednosti u transportnom sistemu Srbije i obezbeđivanje pouzdane i nezavisne istrage u slučaju udesa i ozbiljnih nezgoda u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju.

Zakonom je utvrđeno da je Centar za istraživanje nesreća posebna organizacija u čijoj nadležnosti je obavljanje stručnih poslova koji se odnose na istraživanje udesa i ozbiljnih nezgoda.

Centar je samostalan u radu i funkcionalno i organizaciono nezavisan od svih organa i organizacija nadležnih za vazdušni, železnički i vodni saobraćaj, kao i svih pravnih i fizičkih lica čiji interesi mogu biti suprotni zadacima i ovlašćenjima Centra.

Centrom rukovodi glavni istražitelj kog postavlja Vlada Srbije na pet godina, na predlog premijera.
Poslanici opozicije su tokom rasprave o amandmanima na Zakon o istraživanju nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju zatražili da u tom aktu bude preciznije navedeno da se glavni istražitelj bira na konkursu.

Ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da Vlada postavlja glavnog istražitelja na pet godina i da niko nije „rekao da se glavni istražitelj postavlja bez javnog konkursa“.

„Postojeći Zakon o državnim službenicima je vrlo jasan. Pretpostavlja javni konkurs, što vrlo jasno i lepo piše, pa ću opet da iskoristim priliku i ponovo ću da pročitam, zbog građana Srbije – lice koje se postavlja za glavnog istražitelja mora, pored uslova koji su propisani zakonom kojim se uređuje rad na položaju državnih službenika, a to je Zakon o državnim službenicima, da imaju odgovarajuću stručnost za poslove istraživanja”, navela je ona.

Sredstva za rad Centra obezbeđuju se iz budžeta Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar