U trendu

Usvojene izmene i dopune Zakona o policiji

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o policiji kojima je utvrđeno da policija odmah počne istragu za nestalom osobom, ako postoje osnovane sumnje da je ta osoba žrtva krivičnog dela.

Zakonom je utvrđeno da su policijski službenici dužni da u saradnji s drugim nadležnim organima, udruženjima građana i građanima, odmah preduzmu mere i radnje predviđene ovim i drugim zakonima u cilju pronalaska.

Izmenama je previđeno obrazovanje Direkcije policije, a utvrđeno je i da je specijalna jedinica policije – Specijalna antiterostistička jedinica, a da su posebne jedinice policije Žandarmerija, Jedinica za obezbeđenje ličnosti i objekata i Helikopterska jedinica, a u Policijskoj upravi za Grad Beograd – Policijska brigada.

Sadašnja Protivteroristička jedinica (PTJ) i Specijalna teroristička jedinica biće spojene u jednu jedinicu.

Zakonom je propisano i postupanje policije u stanju povećanog rizika.

Utvrđeno je i da je penzionisanje i pre ispunjenja opštih uslova za sticanje starosne penzije moguće za one koji navrše 52 godina, a koji su u svojoj karijeri radili na specifičnim i operativnim poslovima.

Zakon stupa na snagu dan po objavljivanju u Službenom glasniku.Izglasavanjem ovog zakona, zatim Zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu i izmena i dopuna Zakona o otklanjanju posledica poplava u Srbiji, završeno je 13. vanredno zasedanje Skupštine Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar