U trendu

Usvojene izmene Krivičnog zakonika doživotni zatvor za silovatelje i ubice dece i trudnica

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Krivičnog zakonika kojima se uvodi doživotna kazna zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice dece, trudnica i nemoćnih osoba.

Taj deo izmena Krivičnog zakona deo je inicijative Fondacije „Tijana Jurić“ koju je potpisima podržalo 160.000 gradjana.

Glasanje je sa skupštinske galerije pratio osnivač fondacije Igor Jurić koji je fondaciju osnovao i inicijativu pokrenuo posle svirepog ubistva njegove maloletne ćerke.

Njegovo prisustvo poslanici su propatili aplauzom.

Glasanju nije prisustvovao deo opozicionih poslanika koji bojkotuje rad parlamenta.

Usvojenim izmenama Krivičnog zakona ukida se kazna zatvora od 30 do 40 godina i umesto nje uvodi doživotna kazna za najteža krivična dela.

Ta kazna predvidjena je za dela ubistva predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uredjenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovnižtva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizma.

Za ta dela predvidjeno je da osudjenik na doživotni zatvor može uslovno da se otpusti nakon izdržanih 27 godina zatvora, što nije slučaj sa ubicama i slovateljima dece i trudnica i nemoćnih lica.

Izmenama zakona su pooštrene kazne za povratnike učinilaca krivičnih dela, za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poresku utaja, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, napad na službeno lice u trenutku vršenja službene radnje, učestvovanje u grupi koja sprečava službeno lice u vršenju službene radnje i nasilničko ponašanje na sportskim priredbama.

Izmenama zakona uvodi se i novo krivično delo napad na advokate, što je bio zahtev Advokatske komore Srbije.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona o krivičnom postupku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar