U trendu

Uživo: Aleksandar Vučić otkrio ime novog mandatara – Ana Brnabić premijerka Srbije (video)

Predsednik Aleksandar Vučić poverio je Ani Brnabić mandat za sastav nove vlade.

Vučić je rekao da nije bilo lako doneti tu odluku, te da to nije poraz za SNS, niti za bilo koga drugog, već ideja da se pronađe najbolje rešenje, a da će SPS, iako je SNS dominantnija na osnovu povrerenja građana na izborima, imati značajniju uglogu u vladi.

Budući premijer mora obezbediti dalje jačanje ugleda zemlja i dalje reforme, rekao je predsednik Srbije na pres konferenciji.

Kako je rekao, Brnabić ga je obavestila da može da obezbedi većinu poslanika u parlamentu za izbor vlade koju predlaže. Vučić je istakao da je Brnabić vredna, da poseduje stručne i lične kvalitete, da je uveren da će pokazati poštovanje prema partijama od kojih očekuje podršku i da će raditi na boljitku za našu Srbiju.

Predsednik je objasnio da je odluku o predlogu kandidata za sastavljanje nove vlade doneo na osnovu Člana 112, stav 1, tačka 127, stav 1 Ustava Republike Srbije, posle saslušanog mišljenja predstavnika izabranih lista.

„Nije bilo lako doneti odluku i doneo sam je u skladu sa interesima Republike Sbrije, ciljevima proklamovanim, sa idejom da radom i energijom nastavimo da donosimo dobre režultate, kako za našu zemlju tako i građane“, rekao je on.

Vučić je izrazio uverenje da je u narednom periodu važno obezbediti jačanje ugleda Srbije u međunarodnoj zajednici, kako na zapadu, tako i istoku, u odnosima sa EU, Ruskom Federacijom, Kinom, SAD, arapskim zemljama i drugim zemljama.

„Srbija mora sliku o sebi još više da popravi. Svoju nezavisnost i suverenost nikome više ne mora da dokazuje, ali Srbija zasluzuje još bolje mesto i da građani Srbije budu još ponosniji“, kazao je predsednik.

Pred Srbijom je, kako je dodao Vučić, dalje jačanje fiskalne stabilnosti, odnosno da je neophodno da se sačuva puna disciplina u trošenju novca, ali i da građani više osete do sada postignute rezultate i uspehe.

„Došlo je vreme, posle teških reformi koje su donele veoma dobre rezultate, da građani Srbije bolje i više osete napredak koji smo ostvarili, a koji će na najbolji način osetiti povećanjem plata u javnom sektoru i penzija“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da budući premijer mora da doprinese daljem smanjenju stope nezaposlenosti, odnosno rastu stope zaposlenosti i podsetio da je pre pet godina stopa nezaposlenosti iznosila 25,9 odsto, a da je danas između 13,5 i 15 odsto.

„Još nismo zadovoljni i cilj nam je da spustimo tu stopu ispod deset odsto“, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je neophodno završiti objekte javne namene, za koje je pokrenuto javnih nabavki za 297 objekata.

„Siguran sam i da je u drugim oblastima, poput zdravstva, neophodno mnogo toga da se uradi“, rekao je Vučić.

On je naglasio da je neophodno da se obezbedi i kontinuitet u politici Vlade Srbije, jer Srbija više nije zemlja koja vodi drugačiju politiku iz godine u godinu i da se menja kako se to kome dopadne.

„Zato je Srbija obezbedila poštovanje sa svih strana sveta i zato ljudi mogu da očekuju bolji život nego što su imali do danas“, rekao je Vučić.

Mediji su proteklih meseci pisali da je nekoliko imena u opticaju za novog premijera Srbije, od Ivice Dačića, Ane Brnabić, ali i Miloša Vučevića, Dušana Vujovića i drugih.

Brnabić kao premijer više ekonomski, Dačić politički deo

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić rekao je danas da će kostur vlade ostati isti, ali da će biti određenih promena, da će biti dva ministarstva više, te da će sve biti poznato za vikend.

Podvukao je da ovo nije poraz ni za SNS, niti za bilo koga drugog.

„Ovo je moja želja da pokušamo da pronađemo u datom trenutku najbolje rešenje“, rekao je Vučić i dodao: „SPS će, bez obzira što danas SNS ima dominatniju prednost nego na prethodnim izborima, imati značajniju ulogu u vladu. To moja želja, imam puno poverenje u Ivicu Dačića“, naglasio je Vučić.

Objasnio je da će Ana Brnabić, kojoj je poverio mandat za sastav nove vlade, da se bavi pitanjima iz oblasti ekonomije, digitalizacije i slično, a da će Dačić, koji uživa njegovo ogromno poverenje, voditi suštinski politički deo.

Poručio je da je veoma važno da pokušamo da razmišljamo o rezultatima, a ne da nikada ništa ne valja i nije dobro, već kakvi će režultati ostati na semaforu iza nas.

„Voleli mene ili ne činjenica je da 15. juna imate 20 milijardi suficita sa svim plaćenim katama, a da nismo podigli novac od EPS i Telekoma, što su najveće jednokratne uplate. To sve govori o značajnim rezultatima i to je dobra osnova za podizanje plata“, zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.