U trendu

Vajc (EP) : Ekološa situacija u Srbiji je loša, gde god pogledate vide se problemi

Poslanik Evropskog parlamenta (EP) i koopredsednik Evropske zelene partije Tomas Vajc ocenio je ekološku situaciju u Srbiji kao jako lošu i zapuštenu.

„Izraženo je zagadjenje vazduha, vode, zemljišta – gde god da pogledate vide se problemi. Ali glavni i ključni problem je u nedostatku napetka“, rekao je Vajc za list Danas.

Kako je naveo, u celom regionu postoje problemi životne sredine iz prošlosti, ali u Srbiji, gde je boravio u kratkoj poseti, ne vidi namere da se to „reši u budućnosti, da se problem zaista preuzme i nadje rešenje“.

„Drugi glavni problem je u disfunkcionalnosti institucija. One ne ulažu dovoljno napora da nametnu vladavinu prava u svim sektorima. Ta diskfunkcionalnost je problem za društvo u celini“, rekao je Vajc.

Na pitanje šta EP može da uradi na temu izbornih uslova u Srbiji, on je odgovorio da je uticaj na Srbiju „veoma ograničen“.

„Crna Gora je, recimo, takodje politički raznovrsna i postoje brojne kontroverze, ali većina stanovništva i političara tamo iskazuje jasnu volju da postane deo Evropske unije (EU)“, rekao je Vajc.

Kako je naveo, kada takva volja postoji, Evropski parlament može da pomogne, da postavlja uslove koje država mora da ispuni kako bi se priključila EU, ili kako je dodao, da pita: ‘da li ćete uhapsiti mafiju ako želite u EU'“.

„U Srbiji to ne možemo“, rekao je Vajc.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.