U trendu

Varheji i Joksimović obišli Batut: Srbija od EU dobija 36.000 vakcina

Komesar Evropske unije za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović obišli su danas Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Ministarka Joksimović je navela da je iz EU Srbiji opredeljeno 36.000 vakcina od 651.000 koliko će dobiti zemlje Zapadnog Balkana.

„Izuzetno cenimo napore koje je on (Varheji) lično sa svojim timom i delegacijom EU ovde u Srbiji preduzeo da pokrene mašineriju EU i da se ta mašinerija više zainteresuje za ceo Zapadni Balkan“, rekla je ministarka.

Joksimović je istakla da je Srbija pristala na manji broj nego što je tražila jer je zemljama u regionu potrebnije da vakcinišu medicinsko osoblje.

Komesar Varheji je istakao da EU podržava region od početka pandemije pre svega finansijski, a sada i u vidu doza vakcina.

„Red je da se zahvalim Srbiji ne samo na uspešnoj vakcinaciji već i na tome što nije zaboravila region kome je uputila 100.000 doza. Sada je na nama da uzvratimo uslugu i damo Srbiji deo tih vakcina“, rekao je Varheji i pozvao gradjane Srbije da se što pre vakcinišu kako pandemija više ne bi ugrožavala živote i ekonomiju.

Varhelji je istakao da će su ove vakcine donirane na inicijativu Austrije te da nisu deo Kovaksa kroz koji će regionu biti obezbedjeno još oko milion doza.

V. d. direktora instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, Verica Jovanović izjavila je da je zaključno sa jučerašnjim danom u Srbiji dato tri miliona 517 hiljada 191 doza vakcine.

„Nešto manje od milion i po osoba je vakcinisano sa dve doze vakcine“, rekla je Jovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.