U trendu

Varheji: Kosovo treba da nastavi reforme posebno u oblasti pravosuđa

Komesar Evropske unije za susedsku politiku i proširenje EU Oliver Varheji je posle sastanka s predsednicom Kosova Vjosom Osmani rekao da Kosovo treba da nastavi reforme, posebno u pravosuđu.

„Imali smo veoma dobru diskusiju sa predsednicom Osmani. Kosovo je odlučno na svom putu da postane članica Evropske unije. Cenimo to što nam se Kosovo pridružilo protiv ruske agresije u Ukrajini. Između ostalog, razgovarali smo i o značaju reformi. Kosovo mora da nastavi reforme, posebno u pravosuđu. Kosovo se takođe mora ozbiljno boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala“, izjavio je Varheji.

Evropski komesar je rekao i da će celom regionu koristiti normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

Osmani je kazala da pitanje pravosuđa „nije prioritet samo na papiru“, već je prioritet za Vladu i građane Kosova, najavljujući podršku od 6,5 miliona evra EU za vladavinu prava.

„Pošto ćete se danas pridružiti našim institucijama kako biste zvanično počeli program unutrašnjih poslova EU-Kosovo, izražavamo zahvalnost Evropskoj uniji za napore u ovom pravcu i dodatnih 6,5 miliona evra kao podršku našim naporima za vladavinu zakona“, rekla je Osmani.

Kosovska predsednica je dodala da je posvećenost jačanju policije i drugih institucija za sprovođenje zakona veoma važna i prioritetna, i to ne samo zbog „puta“ ka Evropskoj uniji, već i zbog toga što to radi za građane Kosova.

Ocenila je da će posle dugih i nepravednih odlaganja, od januara sledeće godine, nakon ukidanja viza za građane Kosova, ono biti bliže EU jačajući ekonomsku, naučnu i akademsku saradnju.

Varheji se danas sastao i s premijerom Ajbinom Kurtijem i s predstavnicima civilnog društva, dok će zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Kosova Dželjaljom Svečljom pokrenuti Program unutrašnjih poslova Evropske unije i Kosova, u cilju daljeg usklađivanja Kosova sa standardima EU u sprovođenju zakona i borbi protiv organizovanog kriminala.

Trogodišnji Program unutrašnjih poslova EU i Kosova, vrednosti 6,5 miliona evra, finansira Unija, uz podršku Francuske, Italije i Belgije, a doprineće jačanju kapaciteta kosovskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i jačanju međunarodne saradnje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.